Najlepsza szakszuka (shakshuka) jaką do tej pory miałam możliwość kosztować! Skromnie… ale to prawda! 🙂 Uwielbiam pieczony bakłażan, a w połączeniu z pomidorami tworzy idealny duet. To danie zjesz na wiele możliwości! Sam wybierz jakie dodatki lubisz! 🙂

Składniki:
- 1 bakłażan średniej wielkości*
- 2 ząbki czosnku
- ok.400ml krojonych pomidorów z puszki/ słoika
- ok.330ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła ghee
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- Świeże jajka (dla 2 osób: 4-5szt)
- Ser feta (do posypania) albo kozi śmietankowy
- Świeży: szczypiorek / natka pietruszki / kolendra (do posypania)
- Opcjonalnie (jeżeli nie używasz sera): Świeże awokado pokrojone w kostkę (jako dodatek)
Pieczenie bakłażana
- Bakłażan moczymy w misce wody z dodatkiem sody (3 łyżeczki) przez 5min.
- Kroimy w średniej wielkości kostkę. Końcówki wyrzucamy.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Piekarnik włączamy na 180C (góra/dół)
- W osobnym naczyniu wrzucamy pokrojony bakłażan i skrapiamy oliwą (ok.1-1.5 łyżki). Dokładnie mieszamy aby cały bakłażan był obtoczony oliwą.
- Wykładamy na blachę i pieczemy ok.35-45min. Do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
- Pieczenie bakłażana możesz zrobić dzień wcześniej. Wystudzony przechowywać w lodówce 🙂
- Pieczony bakłażan możesz wykorzystać do przygotowania posiłku w kawałkach albo zblendowany na gładką masę.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy głęboką patelnie. Rozgrzewamy ją z dodatkiem masła ghee.
- Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Lekko podsmażamy przez 1-2min.
- Pieczony bakłażan blendujemy na głądką masę. Dodajemy na patelnie. Całość mieszamy.
- Dodajemy krojone pomidory oraz passatę pomidorową. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy ok.10min.
- Następnie dodajemy przyprawy, całość mieszamy.
- > Jeżeli używasz innego, delikatnego składnika niż pieczony bakłażan to jest to właśnie ten moment aby go dodać. Wrzucamy jarmuż/szpinak i delikatnie wbijamy drewnianą łyżką w sos. Zostawiamy pod przykryciem na 2min. <
- Każde jajko oddzielnie wbijamy do osobnego naczynia. Sprawdzamy świeżość.**
- W sosie robimy drewnianą łyżką delikatne otwory i do każdego nalewamy jajko. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok.5min. (aż jajka będą białe).
- Następnie dorzucamy rozkruszoną fetę albo kozi ser śmietanowy, posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zamiast sera możesz dodać świeże awokado pokrojone w kostkę.
- Podajemy na ciepło, najlepiej z domowym pieczywem – wypróbuj przepis >>
*Zamiast pieczonego bakłażana możesz dodać np.:
- startą cukinie którą należy delikatnie wycisnąć aby pozbyć się nadmiaru wody,
- jarmuż – uprzednio należy zalać go gorącą wodą i zostawić na 3-4min.
- świeży szpinak,
- świeże i pokrojone w kawałki szparagi,
- świeżą i pokrojoną paprykę.
Delikatne produkty np. szpinak, „sparzony” jarmuż należy wrzucić przed samym wbiciem jajek. Twardsze składniki jak szparagi, papryka a nawet starta cukinia (świetnie połączy się dodajemy jak pieczony bakłażan.
**Jajka zawsze wbijamy oddzielnie do osobnego naczynia. Bez względu czy robimy jajecznicę, ciasto czy omlet. To bardzo ważne gdyż wśród nawet świeżych jaj zawsze może się trafić zepsute a wtedy cała potrawa jest do wyrzucenia. Dodatkowo chronisz danie przed ewentualnymi brudnymi skorupkami.