Najlepsza szakszuka

Najlepsza szakszuka (shakshuka) jaką do tej pory miałam możliwość kosztować! Skromnie… ale to prawda! 🙂 Uwielbiam pieczony bakłażan, a w połączeniu z pomidorami tworzy idealny duet. To danie zjesz na wiele możliwości! Sam wybierz jakie dodatki lubisz! 🙂

Składniki:

  • 1 bakłażan średniej wielkości*
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok.400ml krojonych pomidorów z puszki/ słoika 
  • ok.330ml passaty pomidorowej 
  • 1 łyżka masła ghee
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • Świeże jajka (dla 2 osób: 4-5szt)
  • Ser feta (do posypania) albo kozi śmietankowy
  • Świeży: szczypiorek / natka pietruszki / kolendra (do posypania)
  • Opcjonalnie (jeżeli nie używasz sera): Świeże awokado pokrojone w kostkę (jako dodatek)

Pieczenie bakłażana 

  1. Bakłażan moczymy w misce wody z dodatkiem sody (3 łyżeczki) przez 5min. 
  2. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Końcówki wyrzucamy. 
  3. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Piekarnik włączamy na 180C (góra/dół) 
  4. W osobnym naczyniu wrzucamy pokrojony bakłażan i skrapiamy oliwą (ok.1-1.5 łyżki). Dokładnie mieszamy aby cały bakłażan był obtoczony oliwą. 
  5. Wykładamy na blachę i pieczemy ok.35-45min. Do momentu, aż bakłażan będzie miękki.  
  6. Pieczenie bakłażana możesz zrobić dzień wcześniej. Wystudzony przechowywać w lodówce 🙂
  7. Pieczony bakłażan możesz wykorzystać do przygotowania posiłku w kawałkach albo zblendowany na gładką masę. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy głęboką patelnie. Rozgrzewamy ją z dodatkiem masła ghee. 
  2. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Lekko podsmażamy przez 1-2min. 
  3. Pieczony bakłażan blendujemy na głądką masę. Dodajemy na patelnie. Całość mieszamy.
  4. Dodajemy krojone pomidory oraz passatę pomidorową. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy ok.10min. 
  5. Następnie dodajemy przyprawy, całość mieszamy. 
  6. > Jeżeli używasz innego, delikatnego składnika niż pieczony bakłażan to jest to właśnie ten moment aby go dodać. Wrzucamy jarmuż/szpinak i delikatnie wbijamy drewnianą łyżką w sos. Zostawiamy pod przykryciem na 2min. <
  7. Każde jajko oddzielnie wbijamy do osobnego naczynia. Sprawdzamy świeżość.** 
  8. W sosie robimy drewnianą łyżką delikatne otwory i do każdego nalewamy jajko. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok.5min. (aż jajka będą białe). 
  9. Następnie dorzucamy rozkruszoną fetę albo kozi ser śmietanowy, posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zamiast sera możesz dodać świeże awokado pokrojone w kostkę.
  10. Podajemy na ciepło, najlepiej z domowym pieczywem – wypróbuj przepis >>

*Zamiast pieczonego bakłażana możesz dodać np.:

  • startą cukinie którą należy delikatnie wycisnąć aby pozbyć się nadmiaru wody,
  • jarmuż – uprzednio należy zalać go gorącą wodą i zostawić na 3-4min. 
  • świeży szpinak, 
  • świeże i pokrojone w kawałki szparagi,
  • świeżą i pokrojoną paprykę.

Delikatne produkty np. szpinak, „sparzony” jarmuż należy wrzucić przed samym wbiciem jajek. Twardsze składniki jak szparagi, papryka a nawet starta cukinia (świetnie połączy się  dodajemy jak pieczony bakłażan. 

**Jajka zawsze wbijamy oddzielnie do osobnego naczynia. Bez względu czy robimy jajecznicę, ciasto czy omlet. To bardzo ważne gdyż wśród nawet świeżych jaj zawsze może się trafić zepsute a wtedy cała potrawa jest do wyrzucenia. Dodatkowo chronisz danie przed ewentualnymi brudnymi skorupkami. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *