To jest dosłownie najlepsze brownie jakie kiedykolwiek jadłam. Totalnie uwielbiam! Zrobisz je ekspresowo a ten smak… idealny. Bezglutenowe, bez cukru, bez oleju i może też być wegańskie! Dla wszystkich miłośników słodyczy i czekolady – musicie je spróbować!
Ja osobiście polecam zrobić je z jajkami gdyż wychodzi delikatnie pulchne ale w wegańskiej wersji również wyjdzie 🙂
Składniki
- 200 ml pasty tahini (najlepiej lekko płynnej- ja kupuje w Lidlu)
- 2 jajka (vegan: flaxegg czyli 2 łyżki zmielonych nasion chia/siemię lniane z dodatkiem 6 łyżek wody – łączymy i dostawiamy na 5min.)
- 50 ml napoju roślinnego (albo mleko)
- 2 kopiaste łyżki kakao niesłodzonego
- 100 ml syropu daktylowego
- 1 łyżka bezglutenowej mąki uniwersalnej schar (może być również pszenna/kokosowa/migdałowa albo owsiana)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (min.64%) + 1 łyżeczka oleju kokosowego na polewę albo 2 łyżki pasty tahini
Sposób przygotowania
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady rozkruszamy na małe kawałki. Pozostałą ilość zostawiamy do przygotowania polewy.
- W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąka, kakao, soda, sól oraz rozkruszoną czekoladę (można jej nie używać a na wierzch nałożyć pastę tahini). Mieszamy i odstawiamy.
- Nagrzewamy piekarnik (170C, termoobieg)
- Do kielicha blendera wrzucamy pastę tahini oraz jajka. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy napój roślinny oraz syrop daktylowy. Mieszamy
- Po 1 łyżce cały czas mieszając dodajemy suche składniki do mokrych. Ciasto wychodzi dość rzadkie i lepiące. Jeżeli powstała zbyt zbita masa (coś na zasadzie kulki) dodajemy stopniowo więcej napoju roślinnego. Masa ma być kleista i dość gęsta.
- Spód małej formy (najlepiej ok.20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam silikonowej formy zatem nie smaruję boków ale przy innym tworzywie należy boki wyłożyć albo papierem do pieczenia albo wysmarować masłem/olejem kokosowym. Papier do pieczenia również polecam delikatnie posmarować olejem kokosowym zanim włożymy masę. Jest ona dość gęsta i tak czy inaczej przykleja się do papieru. Jeżeli nie używasz czekolady to możesz na wierzch brownie położyć 2 łyżki pasty tahini i wykałaczką/jedną pałeczką do susze wymieszać pastę z ciastem i tak upiec. Wychodzi równie obłędne jak z czekoladą 🙂
- Pieczemy na środkowej półce ok. 18min. Uważamy aby nie spiec za bardzo zatem czas pieczenia można delikatnie wydłużyć ale nie za długo.
- W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałą ilość gorzkiej czekolady z dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego. Polewamy wierzch ciasta. brownie najlepiej przechować pod bawełnianą ściereczką z chłodniejszej temp.