Najlepsze ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe (gf,lf) to jedno z moich ulubionych ciast które upieczesz na każdą okazje. W okresie zimowym idealnym dodatkiem będzie kiszona żurawina (przepis na moim profilu insta -> zapisane instastory) . W lecie wystarczy, że udekorujesz świeżymi jadalnymi kwiatami. Co wybierzesz zależy od Twojej kreatywności. Z pewnością to ciasto będzie smakować każdemu! 🙂 

Składniki: 

  • 350g świeżej marchewki (może być troszkę więcej) 😉
  • 280g mąki gryczanej pełnoziarnistej 
  • 200ml oleju ryżowego (albo innego)
  • 3 jajka 
  • 3 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki mielonych goździków 
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 190g cukru kokosowego (albo trzcinowego)
  • szczypta soli 

Krem 

  • 500g mascaropne albo 250g mascarpone + 200g wegańska śmietana 
  • 80g cukru trzcinowego 
  • Kiszona żurawina | prażone płatki migdałowe 

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180C. 
  2. Ciasto: Marchewkę dokładnie myjemy i moczymy ok.3 min w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nie obieramy. 
  3. Marchewkę pokrojoną na grube kawałki wrzucamy do kielicha blendera lub Thermomix (obrt.6.5, 5sek.) i blendujemy na małe kawałki (podobne do wiórek). 
  4. Orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę (jeżeli używasz) kroimy nożem na mniejsze kawałki i wrzucamy do zblendowanej marchewki. 
  5. Pozostałe wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to dodajemy stopniowo mąki. Należy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. 
  6. Tortownice (24cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
  7. Pieczemy ok. 45-60min do suchego patyczka. Po 45min jeżeli góra ciasta będzie upieczona a dół ciasta jest jeszcze mokry – to przenosimy ciasto na dolną półkę i pieczemy ok. 15min. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w ciepłym piekarniku.
  8. Krem: cukier trzcinowy wrzucamy do kielicha blendera / Thermomix (obrt.10, 15sek) i mielimy na cukier puder. Jeżeli masz Thermomix to włóż motylek do kielicha a następnie wrzuć mascarpone bądź mascarpone i wegańska śmietana i mieszaj obrt.4, 25sek. ALBO użyj miksera i mieszaj krem (razem z ówcześnie zmielonym cukrem) do momentu uzyskania gładkiej i dobrze połączonej masy. 
  9. Krem nakładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy kiszoną żurawiną albo prażonymi płatkami migdałowymi (prażone na złoty kolor na suchej patelni). Odstawiamy w chłodne miejsce. 
  10. Ciasto marchewkowe jest najlepsze na drugi a nawet trzeci dzień.   

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *