
Nóżki z ośmiornicy to danie które wymaga czasu, chęci i cierpliwości ale warto! Uwierzcie mi na słowo! Sos pełen warzyw, delikatnie ostry i rozpływająca się w ustach miękka ośmiornica. Dla koneserów owoców morza to istny raj! Osobiście uważam, że jest to danie na wyjątkowe okazję (cena świeżych nóżek z ośmiornicy powala z nóg w tym momencie a to za sprawą podniesienia podatku do 23%). Zatem raz na dwa miesiące można sprawić sobie taką rozkosz. Co jak co…ale życie mamy jedno! 🙂
Bardzo ważny etap przygotowania ośmiornicy tak aby była miękka to jej ugotowanie! Pamiętajcie, że tego etapu nie należy przyspieszyć. Musi być wolno i delikatnie.

Składniki
- 2-3 świeże nóżki z ośmiornicy
- ½ zielonej cukinii średniej wielkości
- ½ żółtej cukinii średniej wielkości (możesz wymienić na 1 całą średniej wielkości zieloną cukinie)
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 300 ml passaty pomidorowej (najlepiej domowej albo bio)
- 80-100 ml wody
- 4 duże kapary
- 1 garść natki pietruszki
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz (cayenne albo chili) do smaku
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Sposób przygotowania
- Nóżki z ośmiornicy płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą o temp. pokojowej oraz dodajemy 2 obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie gotujemy przez 3h pod przykryciem na b.małym ogniu (dosłownie na max.3 na płycie indukcyjnej). Nie doprowadzamy do wrzenia.*
- Warzywa moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego >>). Płuczemy pod bieżącą wodą.
- Każdego ziemniaka kroimy na 4 części. Cukinie kroimy również na 4 części: w grube i podłużne łódeczki. Odstawiamy.
- Sos do dania przygotowujemy ok. 15min przed zakończeniem gotowania ośmiornicy w głębokiej patelni/garnku. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy 1 min i dodajemy passatę pomidorową.
- Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki oraz wodę i przykrywamy. Całość gotujemy ok.8min. na średnim ogniu. Gotujemy do delikatnej miękkości ziemniaków (tak aby nie były za bardzo miękkie).
- Do sosu dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Próbujemy. Sos w smaku powinien być delikatnie ostry zatem polecam użyć odrobinę chili albo pieprzu cayenne. W tym momencie sos musi być świetnie doprawiony i smaczny.:)
- Następnie dodajemy świeżą i pokrojoną cukinie. Gotujemy całość bez pokrywki ok.4-5min. (cukinia powinna być delikatnie twarda).
- Przekładamy ugotowane nóżki ośmiornicy do sosu w garnku i gotujemy całość na małym ogniu przez 5min. Nie wylewamy wywaru z ośmiornicy.
- Sos i warzywa przekładamy na głęboki talerz, na samym końcu wykładamy nóżkę z ośmiornicy. Dodajemy świeże kapary i posypujemy natką pietruszki. Palce lizać!
*Świeże nóżki z ośmiornicy należy zakupić w sprawdzonym sklepie rybnym. Bardzo ważny etap przygotowania ośmiornicy tak aby była miękka to jej ugotowanie! Pamiętajcie, że tego etapu nie należy przyspieszyć. Musi być wolno i delikatnie.