Najlepsze danie z ośmiornicy (gf, lf)

Nóżki z ośmiornicy to danie które wymaga czasu, chęci i cierpliwości ale warto! Uwierzcie mi na słowo! Sos pełen warzyw, delikatnie ostry i rozpływająca się w ustach miękka ośmiornica. Dla koneserów owoców morza to istny raj! Osobiście uważam, że jest to danie na wyjątkowe okazję (cena świeżych nóżek z ośmiornicy powala z nóg w tym momencie a to za sprawą podniesienia podatku do 23%). Zatem raz na dwa miesiące można sprawić sobie taką rozkosz. Co jak co…ale życie mamy jedno! 🙂

Bardzo ważny etap przygotowania ośmiornicy tak aby była miękka to jej ugotowanie! Pamiętajcie, że tego etapu nie należy przyspieszyć. Musi być wolno i delikatnie.

Składniki

  • 2-3 świeże nóżki z ośmiornicy 
  • ½ zielonej cukinii średniej wielkości 
  • ½ żółtej cukinii średniej wielkości (możesz wymienić na 1 całą średniej wielkości zieloną cukinie) 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 ziemniaki średniej wielkości 
  • 300 ml passaty pomidorowej (najlepiej domowej albo bio)
  • 80-100 ml wody
  • 4 duże kapary 
  • 1 garść natki pietruszki 
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • Sól i pieprz (cayenne albo chili) do smaku
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 

Sposób przygotowania

  1. Nóżki z ośmiornicy płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą o temp. pokojowej oraz dodajemy 2 obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie gotujemy przez 3h pod przykryciem na b.małym ogniu (dosłownie na max.3 na płycie indukcyjnej). Nie doprowadzamy do wrzenia.*
  2. Warzywa moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego >>). Płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Każdego ziemniaka kroimy na 4 części. Cukinie kroimy również na 4 części: w grube i podłużne łódeczki. Odstawiamy. 
  4. Sos do dania przygotowujemy ok. 15min przed zakończeniem gotowania ośmiornicy w głębokiej patelni/garnku. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy 1 min i dodajemy passatę pomidorową.
  5. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki oraz wodę i przykrywamy. Całość gotujemy ok.8min. na średnim ogniu. Gotujemy do delikatnej miękkości ziemniaków (tak aby nie były za bardzo miękkie). 
  6. Do sosu dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Próbujemy. Sos w smaku powinien być delikatnie ostry zatem polecam użyć odrobinę chili albo pieprzu cayenne. W tym momencie sos musi być świetnie doprawiony i smaczny.:)
  7. Następnie dodajemy świeżą i pokrojoną cukinie. Gotujemy całość bez pokrywki ok.4-5min. (cukinia powinna być delikatnie twarda).
  8. Przekładamy ugotowane nóżki ośmiornicy do sosu w garnku i gotujemy całość na małym ogniu przez 5min. Nie wylewamy wywaru z ośmiornicy.
  9. Sos i warzywa przekładamy na głęboki talerz, na samym końcu wykładamy nóżkę z ośmiornicy. Dodajemy świeże kapary i posypujemy natką pietruszki. Palce lizać! 

*Świeże nóżki z ośmiornicy należy zakupić w sprawdzonym sklepie rybnym. Bardzo ważny etap przygotowania ośmiornicy tak aby była miękka to jej ugotowanie! Pamiętajcie, że tego etapu nie należy przyspieszyć. Musi być wolno i delikatnie.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *