Najlepsze domowe lody truskawkowe

Upały, lato i słońce.. to właśnie ten wspaniały czas w którym szczególnie mamy ochotę na coś zimnego a właściwie na lody! 😉 Osobiście jestem zwolenniczką przygotowania ich w domu bo są banalnie proste, naturalnea w dodatku pozbawione wzmacniaczy smaku czy mleka albo śmietanki w proszku!

Zamień świeże truskawki na mrożone i zjedz lody zaraz po przygotowaniu! 🙂 KONIECZNIE ZOBACZ co należy zrobić!

Poniżej również 3 kroki jak poprawnie zamrozić truskawki! 

Składniki

  • 3 szklanki świeżych truskawek (najlepiej bio albo z gospodarstwa rolnego)* 
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego albo jogurtu naturalnego bądź 3 łyżki napoju roślinnego
  • 10-15 suszonych daktyli 
  • 3 garści orzechów pekan**
  • 3 łyżki syropu z agawy bio***

Do przepisu potrzebujesz koniecznie foremki na lody 🙂

Sposób przygotowania

  1. Świeże truskawki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 10min. Płuczemy. Odcinamy szypułki.  
  2. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą – zostawiamy na min.10min. do rozmoczenia. Następnie odcedzamy. 
  3. Do blendera wrzucamy truskawki, wymoczone daktyle oraz jogurt kokosowy. Blendujemy do uzyskania jednolitej, lekko płynnej masy. Jeżeli nie jest lekko płynna dodajemy stopniowo więcej jogurtu/napoju roślinnego. WAŻNE! Jeżeli używasz mrożonych truskawek do przepisu należy dodatkowo dodać roślinnego napoju (ok.100-150ml) albo jogurtu (jak kto woli) – ważne aby uzyskać lekko płynną masę.
  4. Sprawdzamy smak masy truskawkowej. Masa powinna być słodka zanim ją zamrozimy. Ewentualnie możesz dorzucić troszkę cukru kokosowego albo syropu z agawy. Dokładnie wymieszać całość.
  5. Do wyparzonych foremek wlewamy masę truskawkową ( ¾  każdej foremki).
  6. Orzechy kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i delikatnie prażymy przez 2-3min. Dodajemy syrop z agawy i podsmażamy do uzyskania lekko karmelowego koloru. Całość lekko zgęstnieje. 
  7. Następnie od razu takie orzechy przekładamy łyżeczką do foremek (ok.1-1.5 łyżeczki/ 1 foremka). Musimy się spieszyć z tym bo orzechy szybko twardnieją 🙂 Orzechy lekko „zatopią się” w masie ale niektóre również pozostaną na wierzchu. Zamykamy foremkę poprzez włożenie patyczka i wkładamy foremki do zamrażalnika. 
  8. Jeżeli przygotowujesz lody z zamrożonych truskawek wystarczy przełożyć masę do miseczek i od razu posypać uprażonymi i skarmelizowanymi orzechami. Pychota!

*Świeże truskawki możesz zamienić na mrożone i zjeść je od razu po przygotowaniu! Jeżeli używasz mrożonych truskawek do przepisu należy dodatkowo dodać napoju roślinnego (ok.100-150ml) aby uzyskać lekko płynną masę.

**Mogą być również włoskie ale osobiście uważam, że orzechy pekan w tym przepisie są po prostu najlepsze. Oczywiście osoby uczulone na orzechy rezygnują z tego dodatku. Możesz wrzucić odrobinę np. porzeczek czarnych (koniecznie wcześniej wymoczonych w sodzie). 😉

***Nie przesadzamy z syropem z agawy. Ogólnie! 🙂 Pamiętajmy, że lepiej wybrać np. syrop z daktyli czy miód jednak tutaj musimy podgrzać syrop – powyższe dwa nie nadają się zatem wybrałam syrop z agawy. 

3 kroki jak poprawnie mrozić truskawki? 

  1. Świeże truskawki należy wymoczyć w sodzie (wszystko zależności od ilości: mała ilość 1-2łyżki; duża ilość 3-5łyżek) przez 10min.(mała ilość)-15min.(duża ilość). 
  2. Następnie płuczemy i rozkładamy na ręczniku papierowym albo ciemnej kuchennej ścierce i zostawiamy do totalnego wyschnięcia (min.3-4h).  
  3. Następnie w dobrze wysuszonych truskawkach odcinamy/wyrywamy szypułki. Przekładamy do pojemników bądź woreczków. Mrozimy.

I tak na sam koniec: kolejność jest WAŻNA 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *