
Upały, lato i słońce.. to właśnie ten wspaniały czas w którym szczególnie mamy ochotę na coś zimnego a właściwie na lody! 😉 Osobiście jestem zwolenniczką przygotowania ich w domu bo są banalnie proste, naturalnea w dodatku pozbawione wzmacniaczy smaku czy mleka albo śmietanki w proszku!
Zamień świeże truskawki na mrożone i zjedz lody zaraz po przygotowaniu! 🙂 KONIECZNIE ZOBACZ co należy zrobić!
Poniżej również 3 kroki jak poprawnie zamrozić truskawki!

Składniki
- 3 szklanki świeżych truskawek (najlepiej bio albo z gospodarstwa rolnego)*
- 2 łyżki jogurtu kokosowego albo jogurtu naturalnego bądź 3 łyżki napoju roślinnego
- 10-15 suszonych daktyli
- 3 garści orzechów pekan**
- 3 łyżki syropu z agawy bio***
Do przepisu potrzebujesz koniecznie foremki na lody 🙂
Sposób przygotowania
- Świeże truskawki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 10min. Płuczemy. Odcinamy szypułki.
- Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą – zostawiamy na min.10min. do rozmoczenia. Następnie odcedzamy.
- Do blendera wrzucamy truskawki, wymoczone daktyle oraz jogurt kokosowy. Blendujemy do uzyskania jednolitej, lekko płynnej masy. Jeżeli nie jest lekko płynna dodajemy stopniowo więcej jogurtu/napoju roślinnego. WAŻNE! Jeżeli używasz mrożonych truskawek do przepisu należy dodatkowo dodać roślinnego napoju (ok.100-150ml) albo jogurtu (jak kto woli) – ważne aby uzyskać lekko płynną masę.
- Sprawdzamy smak masy truskawkowej. Masa powinna być słodka zanim ją zamrozimy. Ewentualnie możesz dorzucić troszkę cukru kokosowego albo syropu z agawy. Dokładnie wymieszać całość.
- Do wyparzonych foremek wlewamy masę truskawkową ( ¾ każdej foremki).
- Orzechy kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i delikatnie prażymy przez 2-3min. Dodajemy syrop z agawy i podsmażamy do uzyskania lekko karmelowego koloru. Całość lekko zgęstnieje.
- Następnie od razu takie orzechy przekładamy łyżeczką do foremek (ok.1-1.5 łyżeczki/ 1 foremka). Musimy się spieszyć z tym bo orzechy szybko twardnieją 🙂 Orzechy lekko „zatopią się” w masie ale niektóre również pozostaną na wierzchu. Zamykamy foremkę poprzez włożenie patyczka i wkładamy foremki do zamrażalnika.
- Jeżeli przygotowujesz lody z zamrożonych truskawek wystarczy przełożyć masę do miseczek i od razu posypać uprażonymi i skarmelizowanymi orzechami. Pychota!
*Świeże truskawki możesz zamienić na mrożone i zjeść je od razu po przygotowaniu! Jeżeli używasz mrożonych truskawek do przepisu należy dodatkowo dodać napoju roślinnego (ok.100-150ml) aby uzyskać lekko płynną masę.
**Mogą być również włoskie ale osobiście uważam, że orzechy pekan w tym przepisie są po prostu najlepsze. Oczywiście osoby uczulone na orzechy rezygnują z tego dodatku. Możesz wrzucić odrobinę np. porzeczek czarnych (koniecznie wcześniej wymoczonych w sodzie). 😉
***Nie przesadzamy z syropem z agawy. Ogólnie! 🙂 Pamiętajmy, że lepiej wybrać np. syrop z daktyli czy miód jednak tutaj musimy podgrzać syrop – powyższe dwa nie nadają się zatem wybrałam syrop z agawy.
3 kroki jak poprawnie mrozić truskawki?
- Świeże truskawki należy wymoczyć w sodzie (wszystko zależności od ilości: mała ilość 1-2łyżki; duża ilość 3-5łyżek) przez 10min.(mała ilość)-15min.(duża ilość).
- Następnie płuczemy i rozkładamy na ręczniku papierowym albo ciemnej kuchennej ścierce i zostawiamy do totalnego wyschnięcia (min.3-4h).
- Następnie w dobrze wysuszonych truskawkach odcinamy/wyrywamy szypułki. Przekładamy do pojemników bądź woreczków. Mrozimy.
I tak na sam koniec: kolejność jest WAŻNA 🙂