Najlepsze domowe racuchy (gf,lf)

Pyszne, puszyste i niesamowicie syte racuchy! Te placuszki zawsze będą przywoływać wspomnienia o dzieciństwie. Uwielbiam racuchy ze świeżymi owocami a szczególnie połączenie słodkiego i kwaśnego smaku zatem dzisiaj serwuję truskawkę i czerwoną porzeczkę. Dla miłośników słodkich śniadań wystarczy odrobina sosu daktylowego na wierzch i palce lizać! 😉

Składniki

  • 190g mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar
  • 7g drożdży suchych (1 opakowanie) 
  • 50ml dobrej jakości oleju (ja dałam ryżowego)
  • 250 ml napoju roślinnego (najlepiej o temp. pokojowej)
  • 2 jajka bio
  • 30-50g cukru kokosowego (albo trzcinowego)
  • Szczypta soli 
  • Odrobina masła klarowane (ghee) do smażenia 
  • Do podania: 2 łyżki jogurtu naturalnego/kokosowego, masła kokosowego albo mascarpone oraz świeże owoce– ja polecam połączyć słodki owoc z kwaśnym np. truskawka z czerwoną porzeczką, sos daktylowy. 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski  i dokładnie mieszamy przez ok.2-3 min. na średnich obrotach. 
  2. Odstawiamy na bok na ok. 15min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Rozgrzewamy patelnie i dodajemy odrobinę masła klarowanego. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. 
  4. Podajemy ze świeżymi owocami oraz jogurtem, masłem kokosowym bądź mascarpone. Dodatkowo dla miłośników słodkich śniadań polecam polać racuchy sosem daktylowym! Palce lizać! 

*Możesz przygotować z mąki pszennej (ok.250g)

Jeżeli uwielbiasz tradycyjne racuchy z jabłkiem bądź gruszką to wystarczy po wyrobieniu ciasta wrzucić pokrojone w drobną kostkę 3 jabłka bądź gruszki średniej wielkości. Delikatnie wymieszać. Podawać z jogurtem, sosem daktylowym i np. płatkami migdałowymi 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *