
Domowe powidła śliwkowe na bazie suszonych daktyli (najlepiej!) albo z cukrem kokosowym. Uwielbiam otworzyć słoik takich powideł w trakcie zimy i poczuć zapach lata… Idealnie sprawdzi się jako dodatek do jogurtu naturalnego, na kanapkę, bądź na naleśnik. Dodaj do domowego ciasta bądź upiecz domowe pączki z cudownym nadzieniem!

Składniki
- 1- 1 ½ kg świeżych śliwek
- 150g suszonych daktyli (nienamoczone w wodzie) albo 100-160g cukru kokosowego
Jeżeli lubisz możesz dorzucić 1 płaską łyżkę cynamonu (w tym samym czasie co cukier).
Sposób przygotowania
- Dojrzałe śliwki myjemy i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 12-15min. (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy. Przecinamy na pół i wyciągamy pestkę.
- Nagrzewamy piekarnik do 100C (góra/dół)
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Umieszczamy połówki śliwek na niej i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy przez 1 h przy uchylonych drzwiczkach (tak aby śliwki lekko się podsuszyły i delikatnie puściły soki).
- Jeżeli używasz suszonych daktyli to razem ze śliwkami wrzucasz je do blendera. Następnie po upieczeniu blendujemy śliwki w blenderze kielichowym albo ręcznym (choć będzie ciężej ale się da 😉 ) do uzyskania gładkiej masy (wraz z suszonymi daktylami nienamoczonymi w wodzie).
- Masę śliwkową przelewamy do wysokiego garnka, jeżeli nie używasz daktyli a cukier to dodajemy go i gotujemy bez przykrywki na małym ogniu ok. 45min-1h. Często mieszamy aby nie przypalić powideł. Woda powinna odparować.
- Idealna konsystencja powideł powinna przypominać gęsty ale płynny jogurt. Jeżeli powidła są bardzo gęste możemy dolać przegotowanej i gorącej wody. Jeżeli jest za rzadka – gotujemy do uzyskania porządnej konsystencji. Pamiętaj! Konfitura powinna być słodka zanim ją przełożymy do słoików – sprawdź jej smak. Należy jednak pamiętać aby po spróbowaniu wziąć nową łyżkę (nigdy nie wkładamy do potrawy łyżki którą mieliśmy w ustach).
- W tym czasie przygotowujemy małe słoiki. Wyparzamy je w gorącej wodzie wraz z pokrywkami. Wycieramy ręcznikiem papierowym aby były suche.
- Gorącą konfiturę przekładamy do przygotowanych słoików. Upewniamy się czy brzegi i pokrywki od słoika są czyste i suche. Jeżeli pobrudziły się w trakcie nakładania konfitury – na ręcznik papierowy nalewamy odrobinę octu (np. jabłkowego) i przecieramy cały brzeg. Następnie szczelnie zamykamy.
- Jeżeli używamy zwykłych słoików (nie weck) to odwracamy je do góry dnem na ok. 15 min. Przykrywamy ścierką kuchenną (aby powoli ostygły) a następnie odwracamy do normalnej pozycji. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Słoiki weck należy ze szczególną starannością zamknąć (uważamy na uszczelkę aby dokładnie przylegała do pokrywki). Następnie przykrywamy ciepłe słoiki ścierką kuchenną i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
[wpurp-searchable-recipe]Najlepsze powidła śliwkowe (v,gf,lf) – – świeżych śliwek, suszonych daktyli(nienamoczonych w wodzie) ((lub 100-160g cukru kokosowego)), Dojrzałe śliwki myjemy i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 12-15min. Następnie płuczemy. Przecinamy na pół i wyciągamy pestkę. ; Nagrzewamy piekarnik do 100C (góra/dół); Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Umieszczamy połówki śliwek na niej i wkładamy do piekarnika. ; Pieczemy przez 1 h przy uchylonych drzwiczkach (tak aby śliwki lekko się podsuszyły i delikatnie puściły soki). ; Jeżeli używasz suszonych daktyli to razem ze śliwkami wrzucasz je do blendera. Następnie po upieczeniu blendujemy śliwki w blenderze kielichowym albo ręcznym (choć będzie ciężej ale się da 😉 ) do uzyskania gładkiej masy (wraz z suszonymi daktylami nienamoczonymi w wodzie). ; Masę śliwkową przelewamy do wysokiego garnka, jeżeli nie używasz daktyli a cukier to dodajemy go i gotujemy bez przykrywki na małym ogniu ok. 45min-1h. Często mieszamy aby nie przypalić powideł. Woda powinna odparować.
; Idealna konsystencja powideł powinna przypominać gęsty ale płynny jogurt. Jeżeli powidła są bardzo gęste możemy dolać przegotowanej i gorącej wody. Jeżeli jest za rzadka – gotujemy do uzyskania porządnej konsystencji. Pamiętaj! Konfitura powinna być słodka zanim ją przełożymy do słoików – sprawdź jej smak. Należy jednak pamiętać aby po spróbowaniu wziąć nową łyżkę (nigdy nie wkładamy do potrawy łyżki którą mieliśmy w ustach). ; W tym czasie przygotowujemy małe słoiki. Wyparzamy je w gorącej wodzie wraz z pokrywkami. Wycieramy ręcznikiem papierowym aby były suche. ; Gorącą konfiturę przekładamy do przygotowanych słoików. Upewniamy się czy brzegi i pokrywki od słoika są czyste i suche. Jeżeli pobrudziły się w trakcie nakładania konfitury – na ręcznik papierowy nalewamy odrobinę octu (np. jabłkowego) i przecieramy cały brzeg. Następnie szczelnie zamykamy. ; Jeżeli używamy zwykłych słoików (nie weck) to odwracamy je do góry dnem na ok. 15 min. Przykrywamy ścierką kuchenną (aby powoli ostygły) a następnie odwracamy do normalnej pozycji. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Słoiki weck należy ze szczególną starannością zamknąć (uważamy na uszczelkę aby dokładnie przylegała do pokrywki). Następnie przykrywamy ciepłe słoiki ścierką kuchenną i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. ; Jeżeli lubisz możesz dorzucić 1 płaską łyżkę cynamonu (w tym samym czasie co cukier).
; – [/wpurp-searchable-recipe]
2 Responses
Witam, czy po wystudzeniu słoiki z powidłami przechowujemy w szafce czy w lodówce ?
Cześć, po pasteryzacji i wystudzeniu można je przenieść np. do spiżarni 🙂