Najlepsze spaghetti wegańskie z pomidorami, orzechami włoskimi i soczewicą (v,gf,lf)

Wegańskie i bezglutenowe spaghetti z chrupiącymi kaparami oraz orzechami. Palce lizać!

Składniki

  • makaron według własnego wyboru
  • 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 3 łyżki świeżych kaparów (zazwyczaj są w soli) + 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 400ml passaty pomidorowej albo krojonych pomidorów
  • 1 cebula biała średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 100ml wina czerwonego półwytrawnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 garści orzechów włoskich
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka oliwy do polania

Sposób przygotowania

  1. Świeże kapary można kupić w słoiczku zasypane solą. Są bardzo słone zatem należy je wypłukać z soli a następnie zalać zimną wodą na min.30min. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy.
  2. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy poszatkowane orzechy włoskie. Uważamy aby nie przypalić. Przekładamy do miseczki.
  3. Smażenie kaparów: na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę z oliwek a następnie wrzucamy osuszone kapary. Smażymy z dwóch strona na złoty kolor. Uważamy aby nie spalić.
  4. Następnie na tej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Szatkujemy cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy.
  5. Następnie dodajemy czerwone wino (jeżeli dodajemy) i pozostawiamy ok.3min do momentu aż wyparuję alkohol 🙂
  6. Dodajemy passatę oraz przyprawy. Przykrywamy pokrywką i na średnim ogniu gotujemy ok.15min.
  7. W międzyczasie gotujemy soczewicę według przepisu.
  8. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
  9. Ugotowaną soczewicę przekładamy do sosu i mieszamy. Następnie gotujemy jeszcze sos kilka minut.
  10. Dosłownie przed podanie wrzucamy prażone orzechy i mieszamy. Podajemy z chrupiącymi kaparami, można posypać świeżą bazylią bądź startym parmezanem – według własnych preferencji 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *