Najlepszy barszcz czerwony (v,gf,lf)

Mocno aromatyczny i najlepszy wegański barszcz czerwony! Aby uzyskać piękny kolor i niesamowity smak barszcz należy gotować 2 dni. Jak to zrobić? Zapraszam do mojego przepisu 🙂 Polecam podać z puree z dyni albo batata – idealny dodatek zamiast ciężkostrawnych białych ziemniaków czy pierogów 🙂

Składniki

  • 1,5-2kg świeżych buraków
  • woda (tak aby tylko przykryła buraki)
  • 3 słodkie i duże jabłka
  • 1 l wywaru warzywnego (mój przepis >>)
  • 0.5 l zakwasu z buraka (mój przepis >>)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego (jak ktoś lubi słodki barszcz)
  • natka pietruszki do dekoracji

Puree z dyni/batata

  • 1/2 dyni średniej wielkości albo 1 batat średniej wielkości
  • 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Buraki obieramy i kroimy na 4 części. Cebule kroimy na pół.
  2. Wrzucamy buraki, cebule liść laurowy i ziele angielskie do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby przykryć buraki.
  3. Gotujemy na małym ogniu do miękkości buraków.
  4. Jabłka moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 15min. Płuczemy a następnie kroimy na 4 części.
  5. Po ugotowaniu barszczu na wierzch kładziemy jabłka, lekko dociskamy tak aby były zanurzone w wywarze. Odstawiamy na całą noc w zimne miejsce.
  6. Następnego dnia wyciągamy jabłka i buraki. Buraki możesz wykorzystać do carpaccio (przepis>>) albo kilka pokroić w kostkę i odstawić.
  7. Puree: Dynie obieramy, kroimy na małe kawałki i pieczemy w piekarniku do miękkości (natłuszczone delikatnie oliwą) albo gotujemy na parze. Dodajemy masło i blenderem ręcznym/kielichowym blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej masła. Doprawiamy delikatnie do smaku.
  8. Do czystego wywaru wlewamy wywar warzywny i podgrzewamy na delikatnym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia).
  9. Ciepły barszczyk wyłączamy i wlewamy zakwas. Doprawiamy do smaku.
  10. Podajemy na ciepło z puree dyniowym i drobno posiekaną natką pietruszki.

Do barszczu można dorzucić kilka suszonych grzybów! Należy je ówcześnie zalać gorącą wodą na 10min. a następnie w osobnym garnku z wywarem warzywnym wrzucamy namoczone grzyby i gotujemy na małym ogniu przez min.20min. Następnie cały wywar warzywny z grzybami wlewamy do wywaru z buraków.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *