
Mocno aromatyczny i najlepszy wegański barszcz czerwony! Aby uzyskać piękny kolor i niesamowity smak barszcz należy gotować 2 dni. Jak to zrobić? Zapraszam do mojego przepisu 🙂 Polecam podać z puree z dyni albo batata – idealny dodatek zamiast ciężkostrawnych białych ziemniaków czy pierogów 🙂

Składniki
- 1,5-2kg świeżych buraków
- woda (tak aby tylko przykryła buraki)
- 3 słodkie i duże jabłka
- 1 l wywaru warzywnego (mój przepis >>)
- 0.5 l zakwasu z buraka (mój przepis >>)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula średniej wielkości
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego (jak ktoś lubi słodki barszcz)
- natka pietruszki do dekoracji
Puree z dyni/batata
- 1/2 dyni średniej wielkości albo 1 batat średniej wielkości
- 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- sól do smaku

Sposób przygotowania
- Buraki obieramy i kroimy na 4 części. Cebule kroimy na pół.
- Wrzucamy buraki, cebule liść laurowy i ziele angielskie do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby przykryć buraki.
- Gotujemy na małym ogniu do miękkości buraków.
- Jabłka moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 15min. Płuczemy a następnie kroimy na 4 części.
- Po ugotowaniu barszczu na wierzch kładziemy jabłka, lekko dociskamy tak aby były zanurzone w wywarze. Odstawiamy na całą noc w zimne miejsce.
- Następnego dnia wyciągamy jabłka i buraki. Buraki możesz wykorzystać do carpaccio (przepis>>) albo kilka pokroić w kostkę i odstawić.
- Puree: Dynie obieramy, kroimy na małe kawałki i pieczemy w piekarniku do miękkości (natłuszczone delikatnie oliwą) albo gotujemy na parze. Dodajemy masło i blenderem ręcznym/kielichowym blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej masła. Doprawiamy delikatnie do smaku.
- Do czystego wywaru wlewamy wywar warzywny i podgrzewamy na delikatnym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia).
- Ciepły barszczyk wyłączamy i wlewamy zakwas. Doprawiamy do smaku.
- Podajemy na ciepło z puree dyniowym i drobno posiekaną natką pietruszki.
Do barszczu można dorzucić kilka suszonych grzybów! Należy je ówcześnie zalać gorącą wodą na 10min. a następnie w osobnym garnku z wywarem warzywnym wrzucamy namoczone grzyby i gotujemy na małym ogniu przez min.20min. Następnie cały wywar warzywny z grzybami wlewamy do wywaru z buraków.