Najlepszy gruboziarnisty peeling do ciała

Genialny peeling domowej roboty! Idealnie złuszcza, świetnie nawilża  i pozostawia delikatny film na skórze dzięki któremu ciało wygląda na odżywione i zadbane. Nie klei się. Nie wiem jak Wy kobiety ale ja jestem uzależniona od peeling’owania ciała… 🙂 Zawsze poszukiwałam gruboziarnistego produktu – niestety żaden nie spełniał moich wymagań. Natomiast ten domowy jest najlepszy! 🙂

Składniki 

  • 1 szklanka gruboziarnistej soli himalajskiej (albo drobnoziarnistej soli himalajskiej bądź cukru trzcinowego)
  • 1 ½ – 2 łyżki oleju rycynowego 
  • 1 łyżka bio oleju lnianego tłoczonego na zimno (albo z awokado) 
  • 3-4 krople ulubionego olejku eterycznego 

Sposób przygotowania

  1. Gruboziarnistą sól himalajską lekko blendujemy w młynku do kawy albo blenderze.
  2. Następnie wszystkie składniki mieszamy w słoiku. 
  3. Aplikujemy na lekko zwilżoną skórę. Przed nałożeniem delikatnie mieszamy peeling. Następnie okrężnymi ruchami (od stóp w stronę serca) lekko masujemy i złuszczamy martwy naskórek. Nie trzemy za mocno aby nie podrażnić skóry.
  4. Spłukujemy i delikatnie wycieramy ręcznikiem. Taki peeling wykonujemy min. 1 raz w tygodniu. 

Sól himalajska

  • Poprawia stan skóry 
  • Nawilża 
  • Ujędrnia 
  • Usuwa toksyny i przyspiesza regenerację
  • Wspomaga walkę z cellulitem 

Olej rycynowy

  • Posiada właściwości nawilżające 
  • Działa przeciwzapalnie 
  • Działa przeciwbakteryjnie 
  • Dzięki kwasom tłuszczowym wspomaga walkę w likwidowaniu blizn i rozstępów
  • Zmiękcza i nawilża 
  • Stymuluję produkcję kolagenu i elastyny (odpowiedzialne za jędrność i elastyczność skóry)

Olej lniany tłoczony na zimno 

  • Jest silnym antyoksydantem  (czyli spowalnia proces starzenia)
  • Zawiera witaminę E która zwana jest witaminą młodości 
  • Nawilża i uelastycznia skórę 
  • Regeneruję i odżywia 
  • Poprawia koloryt skóry

Przeprowadzono badania w którym 13 kobiet przez 12 dni testowało na swojej skórze olej lniany. Każda z pań zgłosiła podobne efekty końcowe mianowicie: cera stała się bardziej gładka i nawilżona, natomiast wrażliwość skóry na podrażnienia i jej szorstkość uległy zmniejszeniu. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *