Najlepszy wegański mus czekoladowy (v,gf,lf)

Po prostu najlepszy! Nic nie zrobisz :))) Wegański, bez glutenu, bez laktozy. Na bazie tofu. Jeżeli masz uczulenie na soję możesz tofu wymienić na awokado 🙂 Zdecydowanie najszybszy i mega smaczny deser. Klasyczna wersja.

Jeżeli chcesz uzyskać smakowy mus możesz dodać olejek pomarańczowy, skórkę pomarańczy bądź suszone przyprawy: cynamon, imbir, goździki i kardamon!

Składniki

  • 1 opakowanie silken tofu (ok.275g)*
  • 60-80g wegańskiej gorzkiej czekolady (albo zwykłej gorzkiej) **
  • 40 (+) ml syropu z daktyli (może być z agawy albo miód)***
  • 1 garść orzechów pekan **** bądź owoców leśnych / czekolady do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gorzką czekoladę rozpuszczamy przy pomocy kąpieli wodnej.
  2. W międzyczasie tofu wraz z syropem umieszczamy w blenderze i miksujemy na średnich obrotach do połączenia.
  3. Następnie wlewamy płynną czekoladę do blendera z tofu i syropem i miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Sprawdzamy słodkość- jeżeli za mało dodajemy więcej syropu.
  4. Prażymy orzechy na suchej patelni.
  5. Mus przekładamy do słoiczków, posypujemy tartą gorzką czekoladą i prażonymi orzechami.

*Możesz wymienić na awokado (mniej więcej ok.250g miąższu)

**Możesz wymienić na 2-3 łyżki naturalnego kakao bądź dodać pół na pół czyli połączenie czekolady i kakao

***Zamiast syropu możesz użyć suszonych daktyli – należy je wcześniej namoczyć w wodzie i zmiksować na pastę

****Jeżeli masz ochotę możesz podać karmelizowane orzechy do tego musu. Należy równocześnie zrezygnować z ilości syropu w musie tak aby uzyskać mniej słodszy mus z dodatkiem słodkich karmelizowanych orzechów. Jak karmelizować? Wystarczy, że w pkt.5 do uprażonych orzechów na patelni dodasz syrop z agawy (ok.2 łyżek) i podgrzejesz całość do momentu aż zredukuję się syrop i powstanie karmel. Gotowe 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *