Po prostu najlepszy! Nic nie zrobisz :))) Wegański, bez glutenu, bez laktozy. Na bazie tofu. Jeżeli masz uczulenie na soję możesz tofu wymienić na awokado 🙂 Zdecydowanie najszybszy i mega smaczny deser. Klasyczna wersja.
Jeżeli chcesz uzyskać smakowy mus możesz dodać olejek pomarańczowy, skórkę pomarańczy bądź suszone przyprawy: cynamon, imbir, goździki i kardamon!
Składniki
- 1 opakowanie silken tofu (ok.275g)*
- 60-80g wegańskiej gorzkiej czekolady (albo zwykłej gorzkiej) **
- 40 (+) ml syropu z daktyli (może być z agawy albo miód)***
- 1 garść orzechów pekan **** bądź owoców leśnych / czekolady do posypania
Sposób przygotowania
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy przy pomocy kąpieli wodnej.
- W międzyczasie tofu wraz z syropem umieszczamy w blenderze i miksujemy na średnich obrotach do połączenia.
- Następnie wlewamy płynną czekoladę do blendera z tofu i syropem i miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Sprawdzamy słodkość- jeżeli za mało dodajemy więcej syropu.
- Prażymy orzechy na suchej patelni.
- Mus przekładamy do słoiczków, posypujemy tartą gorzką czekoladą i prażonymi orzechami.
*Możesz wymienić na awokado (mniej więcej ok.250g miąższu)
**Możesz wymienić na 2-3 łyżki naturalnego kakao bądź dodać pół na pół czyli połączenie czekolady i kakao
***Zamiast syropu możesz użyć suszonych daktyli – należy je wcześniej namoczyć w wodzie i zmiksować na pastę
****Jeżeli masz ochotę możesz podać karmelizowane orzechy do tego musu. Należy równocześnie zrezygnować z ilości syropu w musie tak aby uzyskać mniej słodszy mus z dodatkiem słodkich karmelizowanych orzechów. Jak karmelizować? Wystarczy, że w pkt.5 do uprażonych orzechów na patelni dodasz syrop z agawy (ok.2 łyżek) i podgrzejesz całość do momentu aż zredukuję się syrop i powstanie karmel. Gotowe 🙂
Dodaj komentarz