Najprostszy domowy makaron w 5min. (v,gf,lf)

Pierwszy makaron przy rozszerzaniu diety mojej córeczki 🙂 Pozostał ulubionym do dnia dzisiejszego 🙂 pyszny, szybki i idealny dla wszystkich którzy nie bardzo lubią zielonych warzyw w tym dzieci 🙂

  • 1 garść świeżego szpinaku 
  • 1 garść świeżego jarmużu(opcjonalnie) 
  • 1 garść świeżej natki pietruszki (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki bezglutenowej mąki uniwersalnej (albo pszennej bio) 

Albo

  • 2 garści świeżego szpinaku 
  • 2 łyżki bezglutenowej mąki uniwersalnej (albo pszennej bio) 
  • Dodatki: pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, ugotowana cieciorka, fasolka czerwona, biała, ugotowana soczewica, świeży albo mrożony groszek lub inne ulubione dodatki

Sposób przygotowania 

  1. Zielone warzywa myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie umieszczamy w blenderze (najlepiej blender rozdrabniacz, może być Thermomix). Blendujemy do całkowitego rozdrobnienia i powstania kulki. Jezeli masa jest zbyt luźna – stopniowo dodajemy mąki aż powstanie kulka. 
  2. Następnie odrywamy troszkę masy i rolujemy z niej makaron nitki „robaczki” 🙂 możesz też zrobić kuleczki albo dowolny kształt. 
  3. Zagotowujemy wodę i wrzucamy makaron do gotującej się wody. Gotujemy aż makaron wypłynie na wierzch. Odcedzamy. 
  4. Na patelni rozgrzewamy masełko. Dodajemy pomidorki koktajlowe, natkę, sól oraz ugotowany makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło. Makaron można podać z samym masełkiem – będzie przepyszny! 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *