
Pierwszy makaron przy rozszerzaniu diety mojej córeczki 🙂 Pozostał ulubionym do dnia dzisiejszego 🙂 pyszny, szybki i idealny dla wszystkich którzy nie bardzo lubią zielonych warzyw w tym dzieci 🙂

- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 garść świeżego jarmużu(opcjonalnie)
- 1 garść świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 2 łyżki bezglutenowej mąki uniwersalnej (albo pszennej bio)
Albo
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 łyżki bezglutenowej mąki uniwersalnej (albo pszennej bio)
- Dodatki: pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, ugotowana cieciorka, fasolka czerwona, biała, ugotowana soczewica, świeży albo mrożony groszek lub inne ulubione dodatki
Sposób przygotowania
- Zielone warzywa myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie umieszczamy w blenderze (najlepiej blender rozdrabniacz, może być Thermomix). Blendujemy do całkowitego rozdrobnienia i powstania kulki. Jezeli masa jest zbyt luźna – stopniowo dodajemy mąki aż powstanie kulka.
- Następnie odrywamy troszkę masy i rolujemy z niej makaron nitki „robaczki” 🙂 możesz też zrobić kuleczki albo dowolny kształt.
- Zagotowujemy wodę i wrzucamy makaron do gotującej się wody. Gotujemy aż makaron wypłynie na wierzch. Odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy masełko. Dodajemy pomidorki koktajlowe, natkę, sól oraz ugotowany makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło. Makaron można podać z samym masełkiem – będzie przepyszny!