Najpyszniejsze brownie z cukinii, jabłek i daktyli (gf)

Mokre, delikatnie słodkie i przepełnione smakiem czekolady. Zdecydowanie najpyszniejsze BROWNIE jakie miałam okazję skosztować! 🙂 Bardzo cieszy mnie fakt, że jest zdrowe, szybkie w przygotowaniu, bez glutenu, bez laktozy a wykorzystałam daktyle aby całość posłodzić! Nie czuć cukinii ani jabłek – nie martwcie się! Koniecznie wypróbujcie! 🙂

Są dwie opcje na to ciasto: 

  1. Bardziej słodkie i bez gorzkiej czekolady (albo z odrobiną) 
  2. Mniej słodkie i z gorzką czekoladą (idealnie smakuję: nie jest za mdłe) – poniżej przedstawiona jest ta opcja!:)

Składniki

  • 2 szt. cukinii średniej wielkości (ok.300g – 1 szt)
  • 3 szt. jabłka średniej wielkości (najlepiej jakieś słodkie)
  • 100- 130g mąki bezglutenowej Schar (albo pszennej bio)
  • 120g sproszkowanego surowego kakao (zwykłe kakao ok.60-80g)* 
  • 1 łyżeczka sody 
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • 150g suszonych daktyli (ok.20szt)**
  • 2 jajka 
  • 1-3 łyżek oleju kokosowego 
  • 1 tabliczka dobrej czekolady gorzkiej min.70% 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2-3 szt. malin do udekorowania 1 porcji (opcjonalnie)

*Im więcej tym bardziej brązowe ale nie przesadzaj 😉 

**Masz dwie opcje na to ciasto: jeżeli chcesz bardziej słodkie to polecam dodać 200-250g suszonych daktyli wtedy zrezygnuj z gorzkiej czekolady (albo dodaj tylko odrobinę ok.20g aby posypać wierzch ciasta). Jeżeli chcesz użyć cukru koniecznie wybierz trzcinowy ok.80-100g.

Sposób przygotowania

  1. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na 15min. 
  2. Cukinie oraz jabłka moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy, obieramy oraz wycinamy gniazda w jabłkach. Kroimy cukinie oraz jabłka na mniejsze kawałki. 
  3. Odcedzamy daktyle z wody i lekko je wyciskamy. 
  4. Cukinie, jabłka oraz namoczone daktyle blendujemy w mocnym blenderze na bardzo gładką masę (ok.5min.). Wykonujemy to do momentu aż masa będzie bardzo gładka, bez żadnych grudek. 
  5. Do gładkiej masy dodajemy jajka oraz olej. 
  6. W osobnej misce łączymy suche składniki: (początkowo mniej) mąki, proszek do pieczenia, soda, sól, kakao. Mieszamy całość. 
  7. Do włączonego blendera (tryb: mieszanie)/miksera z masą stopniowo po 1 łyżce dodajemy suchą mieszankę. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej i dobrze połączonej masy. Konsystencja ciasta powinna przypominać lejącą śmietankę z kartonika (lekko gęsta ale nie za gęsta).
  8. Rozdrabniamy całą tabliczkę gorzkiej czekolady na małe kosteczki. Dodajemy ¼ do masy i łyżką już mieszamy.
  9. Całość przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam brytfanki 36x23x5,5cm). Posypujemy 2 łyżkami rozdrobnionej gorzkiej czekolady. Resztę czekolady zostawiamy (wykorzystamy do przygotowania polewy). 
  10. Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół). Pieczemy ok.20-30min. Sprawdzamy patyczkiem czy masa jest upieczona. 
  11. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia – najlepiej na całą noc. Lepiej smakuję na drugi dzień. 🙂
  12. Przed podaniem w małym garnuszku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy resztę czekolady. Roztopioną polewą czekoladową polewamy całe ciasto. Podajemy ciacho (jeżeli lubisz) np. z malinami. 

Za gęsta masa nie zepsuje ciasta ale sprawi, że upieczemy pyszne ciasto czekoladowe 😉

Warto podkreślić, że brownie powinno przypominać „zakalec” 🙂 Na zewnętrz upieczone a w środku mokre i nie upieczone.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *