Najszybszy kotlet z tofu (v,gf,lf)

Aromatyczne naturalne tofu – brzmi nieźle ale czy to możliwe? Oczywiście! Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybki w przygotowaniu i delikatny w smaku kotlet z tofu. Idealny do ulubionych warzyw albo jako dodatek do roślinnego burgera czy bajgla!

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 kostka naturalnego tofu bio  
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie) 
  • Kilka płatków wędzonej soli (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania 

  1. Czosnek obieramy. Przeciskamy przez praskę. 
  2. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu. 
  3. Kostkę tofu kroimy przez pół aby uzyskać cieńsze dwa plastry. Delikatnie nakłuwamy widelcem każdy plaster z obu stron. 
  4. Umieszczamy plastry tofu w marynacie i pozostawiamy je na minimum 30min. Przechowujemy w lodówce. 
  5. Grillujemy na patelni grillowej albo smażymy (bez oleju/masła) na suchej patelni do uzyskania delikatnego karmelowego koloru. 
  6. Podajemy z dużą porcją ulubionych warzyw! 

Taki kotlet może posłużyć również jako dodatek na: 

BAJGLA >> zobacz przepis

Roślinnego BURGERA >> zobacz przepis

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *