Naleśniki gryczane. Bez mąki i bez jaj (v,gf,lf)

To najprostsze naleśniki jakie można zrobić. Potrzebujesz dosłownie 2 składników 🙂 Można je zrobić na słodko albo na słono. Jak tylko lubisz 🙂

Składniki 

  • 250 g suchej kaszy gryczanej niepalonej 
  • ok.150-200 ml wody niegazowanej 
  • dodatkowo możesz dodać 1-2 łyżeczki np. sproszkowany burak (nabiorą naleśniki różowego koloru), spiruliny/chlorellę albo inne
  • podaj z ulubionymi dodatkami np. domowy dżem >>

Sposób przygotowania

  1. Kasze gryczaną zalewamy wodą na całą noc (albo gorącą wodą ok.30min przed zrobieniem) i pozostawiamy. Następnie odcedzamy i przelewamy wodą. 
  2. Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy wszystko składniki i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja masy jogurtu naturalnego. 
  3. Smażymy na patelni beztłuszczowej (albo z dodatkiem odrobiny masła ghee) albo naleśnikowej trochę inaczej niż standardowe naleśniki. Ciasto na naleśniki nakładamy łyżką (ok.3 łyżek stołowych) i rozsmarowujemy „wypukłą” częścią łyżki. 

Możesz upiec duże naleśniki na kształt tortilli i wykorzystać je właśnie w taki sposób 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *