To najprostsze naleśniki jakie można zrobić. Potrzebujesz dosłownie 2 składników 🙂 Można je zrobić na słodko albo na słono. Jak tylko lubisz 🙂
Składniki
- 250 g suchej kaszy gryczanej niepalonej
- ok.150-200 ml wody niegazowanej
- dodatkowo możesz dodać 1-2 łyżeczki np. sproszkowany burak (nabiorą naleśniki różowego koloru), spiruliny/chlorellę albo inne
- podaj z ulubionymi dodatkami np. domowy dżem >>
Sposób przygotowania
- Kasze gryczaną zalewamy wodą na całą noc (albo gorącą wodą ok.30min przed zrobieniem) i pozostawiamy. Następnie odcedzamy i przelewamy wodą.
- Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy wszystko składniki i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja masy jogurtu naturalnego.
- Smażymy na patelni beztłuszczowej (albo z dodatkiem odrobiny masła ghee) albo naleśnikowej trochę inaczej niż standardowe naleśniki. Ciasto na naleśniki nakładamy łyżką (ok.3 łyżek stołowych) i rozsmarowujemy „wypukłą” częścią łyżki.
Możesz upiec duże naleśniki na kształt tortilli i wykorzystać je właśnie w taki sposób 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 91 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz