Naleśniki kasztanowe

Pyszne i chrupiące czekoladowe naleśniki kasztanowe. Bez glutenu, bez laktozy z dodatkiem zdrowego syropu daktylowego

Składniki  (ok. 6-7 szt., idealnie dla 2 osób)  

  • 200 ml mleka roślinnego 
  • 2 jajka eko
  • 70 g mąki kasztanowej 
  • 2 łyżeczki karob albo naturalnego kakao z ziaren 
  • Odrobinę masła ghee do smażenia

Dodatki

  • Orzechy: pekan, płatki migdałów albo orzech włoski (dwie garści) 
  • Syrop daktylowy (eko)
  • Serek mascarpone, bita śmietana kokosowa albo jogurt naturalny 
  • Ulubione owoce (banan, borówka itp.) albo domowa konfitura z owoców (przepis >>)

Sposób przygotowania

  1. Jeżeli używasz płatki migdałowe albo inne orzechy to na suchą (bez oleju!) i rozgrzaną patelnie wrzucamy orzechy (płatki albo inne pokrojone w kostkę) i lekko prażymy na kolor karmelowy. Przemieszaj i pilnuj patelni aby nie spalić orzechów. Przekładamy do osobnego pojemnika.  
  2. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą mikserem albo przy pomocy Thermomix. Masę odstawiamy na 5min. 
  3. Na patelnie nakładamy odrobinę masła ghee (1/3 łyżeczki), pędzelkiem (albo łyżeczką) rozcieramy masło po całej powierzchni patelni. Rozgrzewamy. 
  4. Wylewamy trochę masy na patelnie. Smażymy z dwóch stron do uzyskania lekko brązowego koloru. Pierwszy naleśniki zawsze najtrudniej się smaży także się nie przejmuj jeżeli nie wyjdzie 😉 Najważniejsze jest to aby patelnia była rozgrzana! Naleśniki kasztanowe nie są tak elastyczne jak pszenne zatem należy uważać przy przewracaniu. 
  5. Delikatnie przewracamy (ja sobie czasami pomagamy palcami 😉 ). Pilnuj je bo chwila nie uwagi i może wyjść przypieczony krakers.
  6. I tak z każdym naleśnikiem. 
  7. Jeżeli używasz mascarpone to polecam po przewróceniu naleśnika na drugą stronę nałożyć jeszcze na patelni łyżeczką (max.2 porcje) serek mascarpone po jednej stronie, a przy ściągnięciu naleśnika złożyć go na pół. Oczywiście składamy: czysta strona naleśnika na stronę z serkiem. Uważnie ściągamy z patelni. 
  8. Na talerzu do środka naleśnika dajemy: mascarpone / jogurt, owoce, konfitura owocowa  a na wierzch posypujemy prażonymi orzechami i polewamy syropem daktylowym (1 łyżeczka) albo bitą śmietanę kokosową*.  Jeżeli używasz bitej śmietany kokosowej – dodaj same owoce do środka naleśnika a wierzch udekoruj śmietanką kokosową (i np. syropem daktylowym).

Uwielbiam te naleśniki, są ge-nial-ne! 🙂

Syrop daktylowy zastępuję SYROP CZEKOLADOWY zatem możesz go używać (w przyzwoitej ilości) do wszystkiego! Dzieci go pokochają! 🙂

*Bita śmietana kokosowa: 

  1. Mleko kokosowe pozostawiamy w lodówce przynajmniej na 12h, najlepiej 24h. 
  2. Mocno schłodzone mleko kokosowe rozdziela się na dwie warstwy. Zbieramy twardy krem kokosowy z góry (bez wody) i przekładamy  do miski (pamiętaj, żeby nie była ciepła). Używamy miksera (ja używam Thermomix z motylkiem: 3-4min/obr.3) i ubijamy krem na bitą śmietanę kokosową (jest mniej zwarta niż z normalnej śmietanki). Możesz dorzucić podczas ubijania 1 łyżeczkę cukru pudru trzcinowego.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *