Przepyszne bezglutenowe naleśniki z karmelizowaną gruszką i ricottą polecają się na śniadanie 🙂 Są tak wyśmienite, że ciężko mi opisać ten smak! Jedno jest pewne musicie je spróbować. U nas w domu te naleśniki wskakują na nr.1! 🙂
Sposób przygotowania
Naleśniki klasyczne z mojego przepisu >>
- 1 dojrzała gruszka (najlepiej odmiana konferansjerka, btw.możecie wymienić na jabłko 🙂
- 2 łyżki masła (wegańskie albo zwykłe)
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- świeży sok z cytryny (dosłownie kilka kropel, opcjonalnie)
- kilka łyżek ricotty
- 2-3 garści płatków migdałowych (blanszowanych na suchej patelni)
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy naleśniki według mojego przepisu.
- Nagrzewamy patelnie do smażenia naleśników.
- Karmelizowanie gruszki: gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy gruszki z obu stron na złoty kolor. Uważamy przy przewracaniu:) Następnie dodajemy syrop i doprowadzamy do redukcji syropu aż powstanie karmel 🙂 Im więcej syropu tym więcej karmelu choć osobiście nie polecam za dużo – gruszki są bardzo słodkie 🙂 Można skropić świeżym z cytryny 🙂
- Smażymy naleśnika w czasie kiedy dodajemy syrop do gruszki.
- Na usmażonego naleśnika nakładamy ricottę, składamy na 4 a następnie nakładamy karmelizowaną gruszką. Posypujemy płatkami migdałowymi. Voile!
Znajdź mnie na:
(Visited 117 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz