Naleśniki z karmelizowaną gruszką i ricottą (gf)

Przepyszne bezglutenowe naleśniki z karmelizowaną gruszką i ricottą polecają się na śniadanie 🙂 Są tak wyśmienite, że ciężko mi opisać ten smak! Jedno jest pewne musicie je spróbować. U nas w domu te naleśniki wskakują na nr.1! 🙂

Sposób przygotowania

Naleśniki klasyczne z mojego przepisu >>

  • 1 dojrzała gruszka (najlepiej odmiana konferansjerka, btw.możecie wymienić na jabłko 🙂
  • 2 łyżki masła (wegańskie albo zwykłe)
  • 1-2 łyżki syropu z agawy
  • świeży sok z cytryny (dosłownie kilka kropel, opcjonalnie)
  • kilka łyżek ricotty
  • 2-3 garści płatków migdałowych (blanszowanych na suchej patelni)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy naleśniki według mojego przepisu.
  2. Nagrzewamy patelnie do smażenia naleśników.
  3. Karmelizowanie gruszki: gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy gruszki z obu stron na złoty kolor. Uważamy przy przewracaniu:) Następnie dodajemy syrop i doprowadzamy do redukcji syropu aż powstanie karmel 🙂 Im więcej syropu tym więcej karmelu choć osobiście nie polecam za dużo – gruszki są bardzo słodkie 🙂 Można skropić świeżym z cytryny 🙂
  4. Smażymy naleśnika w czasie kiedy dodajemy syrop do gruszki.
  5. Na usmażonego naleśnika nakładamy ricottę, składamy na 4 a następnie nakładamy karmelizowaną gruszką. Posypujemy płatkami migdałowymi. Voile!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *