Nuggetsy z kalafiora (v,gf,lf)

Pyszna i szybka pieczona przekąska z kalafiora. Idealnie sprawdzi się  na drugie śniadanie np. do pracy albo na małe przyjęcie bądź wieczór filmowy w domu. Zdrowa alternatywa dla wszystkich słonych przekąsek wysokokalorycznych. Często zabieram je w podróż gdyż świetnie smakują na zimno w trasie. 🙂 Samo przygotowanie nuggetsów sprawia przyjemność zatem polecam zachęcić dzieci do tej aktywności a konsumpcja będzie wyśmienitą i zdrową nagrodą! 🙂

Składniki 

  • 1 kalafior średniej wielkości (ok.500-600g)
  • 165ml wody 
  • 30ml oleju roślinnego (np. ryżowy)
  • 100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej Schar (albo mąki z cieciorki bądź pszennej bio)
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego czosnku, ½ łyżeczki suszonej papryki (ostrej), ½ łyżeczki suszonych pomidorów (zioła toskańskie – opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, odrobinę pieprzu cayenne (jeżeli mamy ochotę na ostre nuggetsy).

Wegański sos czosnkowy

  • 160 ml – 200ml jogurt kokosowy (albo naturalnego/ naturalnego bez laktozy)
  • 2-3 łyżki wegańskiego majonezu (albo zwykłego)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 

Sposób przygotowania

  1. Kalafior dzielimy na małe różyczki.  Jeżeli są duże różyczki to należy je przekroić na pół. Następnie kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego? >>)
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200C (góra i dół)
  3. Wszystkie składniki na panierkę łączymy ze sobą: woda, olej, mąka i przyprawy. Mieszamy mikserem / w Thermomixie do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Wykładamy papier do pieczenia na blachę. 
  5. Małe różyczki kalafiora moczymy w panierce. Różyczki kalafiora kładziemy na papier do pieczenia w delikatnych odstępach od siebie. 
  6. Pieczemy przez ok.15-20min. lub do uzyskania złocistego koloru (kalafior powinien być miękki)
  7. W międzyczasie robimy z zimnych składników sos czosnkowy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Nastepnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  8. Nuggetsy spożywamy na ciepło bądź zimno z sosem czosnkowym 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *