Nudne śniadania? Z tym omletem możesz to zmienić! Kozi ser, figa oraz chrupiąca, lekko ostra rukola przełamie smak słodkiego miodu. Połączenie 10/10! Omlet wprawdzie na słodko ale sama określiłabym go jako słodko-wytrwany!
Składniki (1 osoba)
- 2 jajka
- 1 łyżka napoju roślinnego
- 3-4 plastry sera koziego (w roladzie albo 3 łyżeczki koziego sera śmietankowego)
- 1 świeża i dojrzała figa*
- 1 garść świeżej rukoli (roszpunki albo szpinaku)
- 1 łyżeczka naturalnego miodu
- 1 łyżeczka masła klarowanego (ghee)
Jeżeli decydujesz się na więcej jajek to należy zmienić ilość napoju roślinnego:
- 3 jajka – 2 łyżki napoju roślinnego
- 4 jajka – 2 ½ łyżki napoju roślinnego
Sposób przygotowania
- Figę oraz rukolę moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (sprawdź dlaczego>>. Następnie płuczemy i kroimy figę na 4 części.
- Jajka i napój roślinny energicznie mieszamy ze sobą do całkowitego połączenia.
- Rozgrzewamy patelnie z dodatkiem masła. Po nagrzaniu wylewamy masę z jajek i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
- Przewracamy omlet w momencie kiedy będzie już mocno ścięty. Po pierwszym przewróceniu omleta kładziemy na przysmażonym spodzie plastry koziego sera i czekamy aż usmaży się drugi spód.
- Przekładamy ciepły omlet delikatnie na talerz, do środka wkładamy łódeczki figi oraz rukolę. Posypujemy czarnym sezamem/czarnuszką i polewamy miodem.
*Wymień FIGĘ na dojrzałą gruszkę albo dojrzałe kiwi. Możesz też zrobić konfiturę z suszonych fig >>