Owoce pod kruszonką (gf,lf,v)

Najlepszy letni deser idealny na upalne dni. Świetna propozycja na śniadanie bądź deser.

Składniki

  • 100 g masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • 5 suszonych miękkich daktyli (najlepiej bez konserwantów)
  • 3 szklanki ulubionych owoców (miks albo np. same borówki)
  • 2 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej (albo 3-4 łyżki mąki pszennej)
  • 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych (albo zwykłych)
  • 2 garści ulubionych orzechów poszatkowanych na małe kawałki
  • do podania np. śmietanka kokosowa, ulubiony jogurt, syrop daktylowy/naturalny miód, zdrowe lody waniliowe bądź bita śmietana kokosowa

Sposób przygotowania

  1. Daktyle siekamy na małe kawałki. Jeżeli używasz suszonych (ale twardych) należy je wymoczyć w gorącej wodzie przynajmniej 15min.wcześniej.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg.
  3. Składniki na kruszonkę: masło, mąka, płatki, posiekane daktyle i orzechy łączymy ze sobą.
  4. Owoce myjemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
  5. Kładziemy kruszonkę na wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor ok.15-20min.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *