Najlepszy letni deser idealny na upalne dni. Świetna propozycja na śniadanie bądź deser.
Składniki
- 100 g masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 5 suszonych miękkich daktyli (najlepiej bez konserwantów)
- 3 szklanki ulubionych owoców (miks albo np. same borówki)
- 2 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej (albo 3-4 łyżki mąki pszennej)
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych (albo zwykłych)
- 2 garści ulubionych orzechów poszatkowanych na małe kawałki
- do podania np. śmietanka kokosowa, ulubiony jogurt, syrop daktylowy/naturalny miód, zdrowe lody waniliowe bądź bita śmietana kokosowa
Sposób przygotowania
- Daktyle siekamy na małe kawałki. Jeżeli używasz suszonych (ale twardych) należy je wymoczyć w gorącej wodzie przynajmniej 15min.wcześniej.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg.
- Składniki na kruszonkę: masło, mąka, płatki, posiekane daktyle i orzechy łączymy ze sobą.
- Owoce myjemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
- Kładziemy kruszonkę na wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor ok.15-20min.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Znajdź mnie na:
(Visited 72 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz