Owocowy pudding chia parfait (v,gf,lf)

Najlepszy zdrowy i owocowy deser jaki można przyrządzić dla całej rodziny 🙂

Składniki

  • 50g nasion chia ekologicznych
  • 250 g mrożonych owoców jagodowych (w sezonie mogą być świeże wtedy dodajemy mniej napoju ok.250ml)
  • 350 ml napoju owsianego (albo innego)
  • 4-5 łyżek syropu daktylowego/miód
  • 2-3 łyżki wegańskiego jogurtu np.kokosowy
  • ulubiony syrop do polania np.daktylowy albo domowa konfitura np. z czarnej porzeczki: 1 szklanka czarnej porzeczki (może być mrożona), 2-3 łyżki syropu daktylowego

Sposób przygotowania

  1. W blenderze umieszczamy delikatnie rozmrożone owoce jagodowe, syrop i napój roślinny, blendujemy. Sprawdzamy smak i dodajemy w razie czego więcej syropu/miodu.
  2. Przelewamy do słoika (aby zostało ok.15cm wolnego miejsca), dodajemy nasiona chia i mieszamy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. Na drugi dzień przygotowujemy domową konfiturę z czarnej porzeczki (jeżeli ją chcemy) czyli umieszczamy owoce w garnku i dodajemy syrop. Mieszamy i delikatnie podgotowujemy.
  4. Następnie układamy warstwowo: w szklance/słoiku umieszczamy jogurt, następnie pudding chia a na samym końcu domową konfiturę. Przechowujemy w lodówce max.3dni. Deser można zabrać ze sobą na wynos 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *