Najlepszy zdrowy i owocowy deser jaki można przyrządzić dla całej rodziny 🙂
Składniki
- 50g nasion chia ekologicznych
- 250 g mrożonych owoców jagodowych (w sezonie mogą być świeże wtedy dodajemy mniej napoju ok.250ml)
- 350 ml napoju owsianego (albo innego)
- 4-5 łyżek syropu daktylowego/miód
- 2-3 łyżki wegańskiego jogurtu np.kokosowy
- ulubiony syrop do polania np.daktylowy albo domowa konfitura np. z czarnej porzeczki: 1 szklanka czarnej porzeczki (może być mrożona), 2-3 łyżki syropu daktylowego
Sposób przygotowania
- W blenderze umieszczamy delikatnie rozmrożone owoce jagodowe, syrop i napój roślinny, blendujemy. Sprawdzamy smak i dodajemy w razie czego więcej syropu/miodu.
- Przelewamy do słoika (aby zostało ok.15cm wolnego miejsca), dodajemy nasiona chia i mieszamy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Na drugi dzień przygotowujemy domową konfiturę z czarnej porzeczki (jeżeli ją chcemy) czyli umieszczamy owoce w garnku i dodajemy syrop. Mieszamy i delikatnie podgotowujemy.
- Następnie układamy warstwowo: w szklance/słoiku umieszczamy jogurt, następnie pudding chia a na samym końcu domową konfiturę. Przechowujemy w lodówce max.3dni. Deser można zabrać ze sobą na wynos 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 93 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz