Owsianka z prażonymi jabłkami i cynamonem (v,gf,lf)

Zacznij dzień z przepyszną owsianką! Ja osobiście kocham kasze i owsianki na śniadanie, uważam, że to najlepszy zastrzyk energii na cały poranek.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 i 1/2 szklanki napoju roślinnego
  • 1 szklanka musu jabłkowego (domowy mus: 2 jabłka średniej wielkości -najlepiej ligol, 50ml wody, 1 łyżka świeżego soku z cytryny)
  • 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • 1 jabłko (najlepiej słodka odmiana) + 1 łyżka wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść prażonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka naturalnego miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Jabłko obieramy a następnie kroimy w kostkę. Na patelnie rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy jabłko plus cynamon. Podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż jabłka będą miękkie.
  2. Domowy mus: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka wraz z wodą i podgrzewamy do momentu aż jabłka będą miękkie i się rozpadną. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiego musu.
  3. 1 szklankę napoju podgrzewamy w rondelku a następnie dodajemy płatki owsiane, wyłączamy i mieszamy (ten sposób jest dla osób które mają problem np.z zaparciami, gotujemy owsiankę wtedy kiedy mamy problem z żołądkiem np.refluks). Pozostawiamy do wchłonięcia. W małym rondelku podgrzewamy 1/2 szklanki napoju tak aby napój był ciepły.
  4. Następnie do płatków owsianych dodajemy ciepły napój, masło, mus jabłkowy. Wszystko mieszamy. Jeżeli owsiana jest za sucha dodajemy więcej ciepłego napoju aż uzyskamy ulubioną konsystencję owsianki.
  5. W miseczce podajemy kilka łyżek owsianki z dodatkiem prażonych jabłek, migdałów oraz miodu (opcjonalnie). Na ciepło najlepsza! 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *