Zacznij dzień z przepyszną owsianką! Ja osobiście kocham kasze i owsianki na śniadanie, uważam, że to najlepszy zastrzyk energii na cały poranek.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 i 1/2 szklanki napoju roślinnego
- 1 szklanka musu jabłkowego (domowy mus: 2 jabłka średniej wielkości -najlepiej ligol, 50ml wody, 1 łyżka świeżego soku z cytryny)
- 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 1 jabłko (najlepiej słodka odmiana) + 1 łyżka wegańskiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść prażonych płatków migdałowych
- 1 łyżka naturalnego miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Jabłko obieramy a następnie kroimy w kostkę. Na patelnie rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy jabłko plus cynamon. Podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż jabłka będą miękkie.
- Domowy mus: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka wraz z wodą i podgrzewamy do momentu aż jabłka będą miękkie i się rozpadną. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiego musu.
- 1 szklankę napoju podgrzewamy w rondelku a następnie dodajemy płatki owsiane, wyłączamy i mieszamy (ten sposób jest dla osób które mają problem np.z zaparciami, gotujemy owsiankę wtedy kiedy mamy problem z żołądkiem np.refluks). Pozostawiamy do wchłonięcia. W małym rondelku podgrzewamy 1/2 szklanki napoju tak aby napój był ciepły.
- Następnie do płatków owsianych dodajemy ciepły napój, masło, mus jabłkowy. Wszystko mieszamy. Jeżeli owsiana jest za sucha dodajemy więcej ciepłego napoju aż uzyskamy ulubioną konsystencję owsianki.
- W miseczce podajemy kilka łyżek owsianki z dodatkiem prażonych jabłek, migdałów oraz miodu (opcjonalnie). Na ciepło najlepsza! 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 142 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz