Owsiany spód do pizzy 

Bardzo lekki a zarazem przepyszny spód do pizzy. 

Składniki

  • 200g mąki owsianej bezglutenowej 
  • 80g mąki ryżowej 
  • 50g tapioca 
  • 20g łuska babki jajowatej (nie sproszkowane)  
  • 50g mąki lnianej (albo ziarno i należy zmielić)
  • 8g suchych drożdży 
  • 400ml ciepłej wody (ok.40 stp) 
  • 50ml oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania

  1. Jeżeli używamy siemienia lnianego w ziarnach to musimy go zmielić. 
  2. Następnie wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. 
  3. Dodajemy wode, oliwę i wyrabiamy ciasto. 
  4. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok.30min, bądź w piekarniku na 15-20min (50stp) 
  5. Następnie wyciągamy i opruszamy ręce mąką, formułujemy kulę. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *