Bardzo lekki a zarazem przepyszny spód do pizzy.

Składniki
- 200g mąki owsianej bezglutenowej
- 80g mąki ryżowej
- 50g tapioca
- 20g łuska babki jajowatej (nie sproszkowane)
- 50g mąki lnianej (albo ziarno i należy zmielić)
- 8g suchych drożdży
- 400ml ciepłej wody (ok.40 stp)
- 50ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Jeżeli używamy siemienia lnianego w ziarnach to musimy go zmielić.
- Następnie wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy wode, oliwę i wyrabiamy ciasto.
- Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok.30min, bądź w piekarniku na 15-20min (50stp)
- Następnie wyciągamy i opruszamy ręce mąką, formułujemy kulę.