Pasta jajeczna (gf,sf)

Domowa pasta jajeczna z dodatkiem wegańskiego majonezu. Jedna z moich ulubionych past 🙂 Idealnie sprawdzi się na kanapkę bądź do wytrawnego naleśnika. Podaj ją  na śniadanie w towarzystwie zielonej i świeżej sałatki np. ze szpinaku! To moje ulubione śniadaniowe połączenie 🙂

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu (przepis na domową wersję >>) albo zwykły
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania

  1. Jajka gotujemy na twardo. 
  2. Następnie dzielimy na pół. Żółtko wrzucamy do osobnego naczynia. Żółtko zgniatamy widelcem. 
  3. Do naczynia z żółtkiem dodajemy majonez, tarty chrzan oraz musztardę. Mieszamy. 
  4. Białko jajka kroimy w kostkę i dodajemy do powstałej masy. 
  5. Dodajemy szczypiorek i mieszamy. 

Dlaczego warto dodać wegański majonez?

Przede wszystkim dlatego, że w zwykłym majonezie znajdują się jajka – zazwyczaj w proszku. Domowa wersja wegańskiego majonezu >> nada się idealnie do różnego rodzaju past.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *