Domowa pasta jajeczna z dodatkiem wegańskiego majonezu. Jedna z moich ulubionych past 🙂 Idealnie sprawdzi się na kanapkę bądź do wytrawnego naleśnika. Podaj ją na śniadanie w towarzystwie zielonej i świeżej sałatki np. ze szpinaku! To moje ulubione śniadaniowe połączenie 🙂
Składniki
- 3 jajka
- 1 łyżka wegańskiego majonezu (przepis na domową wersję >>) albo zwykły
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka tartego chrzanu (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Jajka gotujemy na twardo.
- Następnie dzielimy na pół. Żółtko wrzucamy do osobnego naczynia. Żółtko zgniatamy widelcem.
- Do naczynia z żółtkiem dodajemy majonez, tarty chrzan oraz musztardę. Mieszamy.
- Białko jajka kroimy w kostkę i dodajemy do powstałej masy.
- Dodajemy szczypiorek i mieszamy.
Dlaczego warto dodać wegański majonez?
Przede wszystkim dlatego, że w zwykłym majonezie znajdują się jajka – zazwyczaj w proszku. Domowa wersja wegańskiego majonezu >> nada się idealnie do różnego rodzaju past.