KURKUMOWA MOC czyli pasta z kurkumy. Kurkuma jest przyprawą indyjską i posiada prozdrowotne właściwości. Głównym składnikiem jest KURKUMINA która nadaje przyprawie żółty kolor a przede wszystkim ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz chroni wątrobę przed toksynami. Pasta z kurkumy świetnie się sprawdza w okresie jesienno-zimowy na wzmocnienie i wygrzanie organizmu a także na poprawę samopoczucia.
Składniki
- 1 opakowanie suszonej kurkumy (20g)
- 250 ml wody
- 3 łyżeczki imbiru suszonego (opcjonalnie)
- szczypta pieprzu cayenne (bądź czarnego)
1. Gotujemy wodę w garnku.
2. Wrzucamy suszoną kurkumę oraz pieprz – gotujemy 5 min na średnim gazie.
3. Jeżeli dodajemy imbir suszony to dopiero po 5 min. Ciągle mieszają pilnujemy, żeby się nie przypalił.
4. Lekko gotujemy do momentu aż woda wyparuje i zrobi się gęsta pasta. Jeżeli masa będzie za płynna dodajemy jeszcze kurkumę (małą łyżeczką), jak za gęsta to trochę wody.
5. Gęstą pastę przekładamy do szklanego i wyparzonego słoika. Przechowujemy w lodówce.
Pastę z kurkumy wykorzystasz do zrobienia ZŁOTEGO MLEKA. Idealnego napoju wygrzewającego na przeziębienie, wzmocnienie i uśmiech na twarzy. Pieprz cayenne (kajeński) jest największym roślinnym źródłem witaminy C.
Dodaj komentarz