Pasta z kurkumy

KURKUMOWA MOC czyli pasta z kurkumy. Kurkuma jest przyprawą indyjską i posiada prozdrowotne właściwości. Głównym składnikiem jest KURKUMINA która nadaje przyprawie żółty kolor a przede wszystkim ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz chroni wątrobę przed toksynami. Pasta z kurkumy świetnie się sprawdza w okresie jesienno-zimowy na wzmocnienie i wygrzanie organizmu a także na poprawę samopoczucia.

www.kuchniabeztabu.pl

Składniki 

  • 1 opakowanie suszonej kurkumy (20g) 
  • 250 ml wody 
  • 3 łyżeczki imbiru suszonego (opcjonalnie) 
  • szczypta pieprzu cayenne (bądź czarnego

1. Gotujemy wodę w garnku.

2. Wrzucamy suszoną kurkumę oraz pieprz – gotujemy 5 min na średnim gazie.  

3. Jeżeli dodajemy imbir suszony to dopiero po 5 min. Ciągle mieszają pilnujemy, żeby się nie przypalił.

4. Lekko gotujemy do momentu aż woda wyparuje i zrobi się gęsta pasta. Jeżeli masa będzie za płynna dodajemy jeszcze kurkumę (małą łyżeczką), jak za gęsta to trochę wody. 

5. Gęstą pastę przekładamy do szklanego i wyparzonego słoika. Przechowujemy w lodówce. 

Pastę z kurkumy wykorzystasz do zrobienia ZŁOTEGO MLEKA. Idealnego napoju wygrzewającego na przeziębienie, wzmocnienie i uśmiech na twarzy. Pieprz cayenne (kajeński) jest największym roślinnym źródłem witaminy C. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *