
Pyszny i bardzo delikatny roślinny pasztet. Bez orzechów i bez strączków. Totalnie wegański. Jak już wiecie każdy pasztet świetnie smakuje z kiszonkami zatem koniecznie trzeba go spróbować np. z ogórkiem kiszonym.

Składniki
- 1 główka kalafiora średniej wielkości (same różyczki ok.750g)
- 1 szklanka słonecznika (ok.200g)
- 1 por średniej wielkości
- 1 słodkie jabłko (np.szampion)
- 200g suchej kaszy jaglanej (+2 szklanki wody do ugotowania)
- ok.400ml wody
- 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego albo 1 łyżka oliwy z oliwą
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- Sól do smaku
- Pieprz cayenne albo chilli do smaku
- Ziarna słonecznika do posypania wierzchu
Sposób przygotowania
- Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
- Na blachę wyłożoną papierem wykładamy różyczki kalafiora i pieczemy do miękkości ok.10-15min.
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą aż do uzyskania klarownej wody. Gotujemy z dodatkiem 2 szklanek wody. Gotujemy do miękkości.
- Por kroimy w cieniutkie paseczki (tylko białą część). A jabłko w kosteczkę.
- Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy por. Podsmażamy ok.3min. Następnie wrzucamy pokrojone jabłko i dusimy całość ok.8min.
- W blenderze mielimy ziarna słonecznika na mąkę. Następnie wrzucamy do blendera: ugotowaną kaszę jaglaną, por i jabłko, sos sojowy, upieczony kalafior, woda. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. EDIT. Aby pasztet nie opadł po upieczeniu (tak jak na moim zdjęciu 🙂 przestudź masę tak aby nie była ciepła a następnie…
- Masę przekładamy do keksówek. Posypujemy wierzch słonecznikiem. Lekko dociskamy.
- Pieczemy pasztet na dolnej półce ok.40min. Aż będzie delikatnie brązowy. Pasztet może się wydawać nie upieczony (jak się podniesie papier to wygląda jak mokry w środku). Należy go całkowicie wystudzić a następnie włożyć do lodówki na całą noc. 🙂