Pasztet z kalafiora i słonecznika (v,gf,lf)

Pyszny i bardzo delikatny roślinny pasztet. Bez orzechów i bez strączków. Totalnie wegański. Jak już wiecie każdy pasztet świetnie smakuje z kiszonkami zatem koniecznie trzeba go spróbować np. z ogórkiem kiszonym.

Składniki

  • 1 główka kalafiora średniej wielkości (same różyczki ok.750g)
  • 1 szklanka słonecznika (ok.200g)
  • 1 por średniej wielkości
  • 1 słodkie jabłko (np.szampion)
  • 200g suchej kaszy jaglanej (+2 szklanki wody do ugotowania)
  • ok.400ml wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego albo 1 łyżka oliwy z oliwą
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • Sól do smaku
  • Pieprz cayenne albo chilli do smaku
  • Ziarna słonecznika do posypania wierzchu

Sposób przygotowania

  1. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
  3. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy różyczki kalafiora i pieczemy do miękkości ok.10-15min.
  4. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą aż do uzyskania klarownej wody. Gotujemy z dodatkiem 2 szklanek wody. Gotujemy do miękkości.
  5. Por kroimy w cieniutkie paseczki (tylko białą część). A jabłko w kosteczkę.
  6. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy por. Podsmażamy ok.3min. Następnie wrzucamy pokrojone jabłko i dusimy całość ok.8min.
  7. W blenderze mielimy ziarna słonecznika na mąkę. Następnie wrzucamy do blendera: ugotowaną kaszę jaglaną, por i jabłko, sos sojowy, upieczony kalafior, woda. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. EDIT. Aby pasztet nie opadł po upieczeniu (tak jak na moim zdjęciu 🙂 przestudź masę tak aby nie była ciepła a następnie…
  8. Masę przekładamy do keksówek. Posypujemy wierzch słonecznikiem. Lekko dociskamy.
  9. Pieczemy pasztet na dolnej półce ok.40min. Aż będzie delikatnie brązowy. Pasztet może się wydawać nie upieczony (jak się podniesie papier to wygląda jak mokry w środku). Należy go całkowicie wystudzić a następnie włożyć do lodówki na całą noc. 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *