Pęczotto z pomidorami i mozzarellą

Włosi mają risotto, my mamy pęczotto! Genialne i szybkie danie ze świeżymi i soczystymi pomidorami. Koniecznie wykorzystaj czas w którym mamy możliwość zjedzenia pysznych pomidorów ze słońca. 🙂 Pożywny posiłek na obiad bądź kolację. 

Składniki

  • 150g-180g kaszy pęczak (koniecznie bio)
  • 3 szt. dojrzałych pomidorów malinowych średniej wielkości 
  • 1szt. sera mozzarella
  • ½ cebuli białej albo 1 szalotka średniej wielkości 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki masła wegańskiego albo klarowanego (ghee)
  • 250 ml wody albo wege rosołu 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • ½ łyżeczki suszonego oregano 
  • ¼ łyżeczki pieprzu (cayenne) albo ½ łyżeczki czarnego
  • 1 garść świeżej bazylii 

Sposób przygotowania

  1. Pomidory moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (sprawdź dlaczego>>). Płuczemy, wycinamy szypułkę a resztę  delikatnie blendujemy (tak aby pozostały małe kawałeczki pomidorów). Odkładamy. 
  2. Kaszę pęczak płuczemy pod bieżącą wodą. 
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy i lekko podsmażamy. 
  4. Wrzucamy przepłukaną kaszę na patelnie, dodajemy czosnek niedźwiedzi i oregano – mieszamy i smażymy ok.3min. 
  5. Dodajemy wodę, zblendowane pomidory, pieprz, ewentualnie koncentrat. Gotujemy ok.10-15min. Koniecznie mieszamy co jakiś czas aż kasza będzie miękka. 
  6. Następnie dodajemy sól i resztę masła. Przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. 
  7. Ser mozzarella w palcach rozdrabniamy.
  8. Przekładamy ciepłe pęczotto na talerz, dodajemy poszarpaną mozzarelle oraz posypujemy świeżą bazylią. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *