
Włosi mają risotto, my mamy pęczotto! Genialne i szybkie danie ze świeżymi i soczystymi pomidorami. Koniecznie wykorzystaj czas w którym mamy możliwość zjedzenia pysznych pomidorów ze słońca. 🙂 Pożywny posiłek na obiad bądź kolację.

Składniki
- 150g-180g kaszy pęczak (koniecznie bio)
- 3 szt. dojrzałych pomidorów malinowych średniej wielkości
- 1szt. sera mozzarella
- ½ cebuli białej albo 1 szalotka średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła wegańskiego albo klarowanego (ghee)
- 250 ml wody albo wege rosołu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ewentualnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki pieprzu (cayenne) albo ½ łyżeczki czarnego
- 1 garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Pomidory moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem sody (sprawdź dlaczego>>). Płuczemy, wycinamy szypułkę a resztę delikatnie blendujemy (tak aby pozostały małe kawałeczki pomidorów). Odkładamy.
- Kaszę pęczak płuczemy pod bieżącą wodą.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy i lekko podsmażamy.
- Wrzucamy przepłukaną kaszę na patelnie, dodajemy czosnek niedźwiedzi i oregano – mieszamy i smażymy ok.3min.
- Dodajemy wodę, zblendowane pomidory, pieprz, ewentualnie koncentrat. Gotujemy ok.10-15min. Koniecznie mieszamy co jakiś czas aż kasza będzie miękka.
- Następnie dodajemy sól i resztę masła. Przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
- Ser mozzarella w palcach rozdrabniamy.
- Przekładamy ciepłe pęczotto na talerz, dodajemy poszarpaną mozzarelle oraz posypujemy świeżą bazylią.