Pesto z jarmużu

Pyszne i zdrowe pesto z jarmużu które możesz dodać do makaronu z serem feta oraz pomidorkami koktajlowymi. Idealnie będzie pasować do tosta z grillowanymi warzywami, wytrawnej pizzy/zapiekanki albo warzyw ugotowanych na parze. Gorąco polecam!

Składniki: 

  • 3-4 duże liście świeżego jarmużu (ok.3 szklanek)*
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki mieszanki nasion (słonecznik, pestki dyni, orzeszki pini)**
  • 80-100 ml oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Świeży jarmuż moczymy w misce z wodą wraz z 3 łyżeczkami sody przez 3 min. Dokładnie płuczemy. Odrywamy listki jarmużu od łodygi którą należy wyrzucić.
  2. Na suchej i rozgrzanej patelni blanszujemy mieszankę nasion na kolor złocisty.  
  3. Do blendera wrzucamy świeży jarmuż, zblanszowane nasiona, czosnek, oliwę oraz płatki drożdżowe (jeżeli używamy). 
  4. Wszystko miksujemy na gładką masę. Podajemy na zimno. 
  5. Przechowujemy w zamkniętym słoiku oraz w lodówce przez max.3 dni. 

*Zamiast jarmużu możesz zrobić pesto np. z natki pietruszki (dwa duże pęczki – same listki) albo bazylii (listki bazylii z całej dużej doniczki).

**Możesz dać same orzeszki pinii, słonecznik albo migdały czy orzechy nerkowca. Pamiętaj aby zblanszować je na delikatnie karmelowy kolor! Jeżeli będą czarne (tzw.spalone) to niestety orzechy/nasiona będą gorzkie.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *