
Pyszne i zdrowe pesto z jarmużu które możesz dodać do makaronu z serem feta oraz pomidorkami koktajlowymi. Idealnie będzie pasować do tosta z grillowanymi warzywami, wytrawnej pizzy/zapiekanki albo warzyw ugotowanych na parze. Gorąco polecam!

Składniki:
- 3-4 duże liście świeżego jarmużu (ok.3 szklanek)*
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mieszanki nasion (słonecznik, pestki dyni, orzeszki pini)**
- 80-100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Świeży jarmuż moczymy w misce z wodą wraz z 3 łyżeczkami sody przez 3 min. Dokładnie płuczemy. Odrywamy listki jarmużu od łodygi którą należy wyrzucić.
- Na suchej i rozgrzanej patelni blanszujemy mieszankę nasion na kolor złocisty.
- Do blendera wrzucamy świeży jarmuż, zblanszowane nasiona, czosnek, oliwę oraz płatki drożdżowe (jeżeli używamy).
- Wszystko miksujemy na gładką masę. Podajemy na zimno.
- Przechowujemy w zamkniętym słoiku oraz w lodówce przez max.3 dni.
*Zamiast jarmużu możesz zrobić pesto np. z natki pietruszki (dwa duże pęczki – same listki) albo bazylii (listki bazylii z całej dużej doniczki).
**Możesz dać same orzeszki pinii, słonecznik albo migdały czy orzechy nerkowca. Pamiętaj aby zblanszować je na delikatnie karmelowy kolor! Jeżeli będą czarne (tzw.spalone) to niestety orzechy/nasiona będą gorzkie.
Jedna odpowiedź