Owsianka w innej odsłonie. Sama w sobie bez cukru. Ja osobiście nigdy nie byłam zwolennikiem owsianki (wolę jaglankę) ale ta pieczona skradła moje serce. 🙂 Delikatna, zdrowa, sycąca. Zacznij z nią dzień a gwarantuję, że będziesz mieć dużo siły by zdobywać świat! 🙂
Składniki
- 2 łyżki nasion chia
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 200ml napoju roślinnego (np.migdałowy albo ryżowy)
- 200g płatków owsianych (bezglutenowych)
- 1 garść orzechów (np.włoskie) + 1 łyżka płatków migdałowych
- 3 łyżki oleju kokosowego (ewentualnie masła / masła klarowanego (ghee))
- 1 szklanka mrożonych owoców (wybierz max.3 rodzaje (najlepiej 2) np. czarna porzeczka, śliwka, truskawka))
- 2 laski cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła kokosowego (opcjonalnie)
- Do podania: śmietanka kokosowa, jogurt kokosowy/naturalny, ewentualnie 1 – max.2 łyżeczki miodu (1 porcja)
Sposób przygotowania
- Flax egg: Nasiona chia mielimy w młynku/blenderze. Zalewamy wodą i odstawiamy na 5-7min.
- Orzechy siekamy na małe kawałki.
- W misce mieszamy płatki owsiane, orzechy i proszek do pieczenia.
- W blenderze umieszczamy gotowy flax egg, napój roślinny, olej kokosowy oraz masło kokosowe. Mieszamy na wysokich obrotach przez ok.1min.
- Zalewamy suche składniki mokrymi. Mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy 200C (termoobieg, dolna półka).
- Następnie do całości dodajemy mrożone owoce i mieszamy.
- Foremkę żaroodporną (ja dałam 18×18 i idealnie się zmieściło) lekko natłuszczamy olejem kokosowym i wykładamy całą masę.
- Do środka masy wkładamy laski cynamonu. Posypujemy wierzch płatkami migdałowymi.
- Pieczemy ok.30min.
- Podajemy z kilkoma takimi samymi owocami co w środku owsianki. Dekorujemy śmietanką kokosową/jogurtem. Ewentualnie polewamy miodem.
Znajdź mnie na:
(Visited 154 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz