Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem (v,gf)

Owsianka w innej odsłonie. Mocno cynamonowa! 🙂 Delikatna, zdrowa, sycąca. Idealna dla całej rodziny w tym dzieci! Zacznij z nią dzień a gwarantuję, że będziesz mieć dużo siły 🙂

Składniki 

  • 2 łyżki nasion chia 
  • 6 łyżek wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 
  • 200ml napoju roślinnego (np.migdałowy albo ryżowy)
  • 200g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 1 garść orzechów (np.włoskie albo pekan)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (ewentualnie masła / masła klarowanego (ghee))
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki masła kokosowego (opcjonalnie)
  • Do podania: śmietanka kokosowa, jogurt kokosowy/naturalny, ewentualnie 1 – max.2 łyżeczki miodu (1 porcja)

Sposób przygotowania

  1. Flax egg: Nasiona chia mielimy w młynku/blenderze. Zalewamy wodą i odstawiamy na 5-7min. 
  2. Orzechy siekamy na małe kawałki.
  3. Jabłka pozbawiamy gniazd w środku i kroimy na kawałki. Możesz pokroić kilka cienkich plasterków jabłka i udekorować na samym końcu całą owsiankę 🙂
  4. W misce mieszamy płatki owsiane, orzechy, mielony cynamon i proszek do pieczenia. 
  5. W blenderze umieszczamy gotowy flax egg, napój roślinny, olej kokosowy oraz masło kokosowe. Mieszamy na wysokich obrotach przez ok.1min. 
  6. Zalewamy suche składniki mokrymi. Mieszamy. 
  7. Piekarnik nagrzewamy 200C (termoobieg, dolna półka).
  8. Następnie do całości dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy. 
  9. Foremkę żaroodporną (ja dałam 18×18 i idealnie się zmieściło) lekko natłuszczamy olejem kokosowym i wykładamy całą masę. 
  10. Do środka masy wkładamy laski cynamonu. Dekorujemy plasterkami jabłka albo płatkami migdałowymi. 
  11. Pieczemy ok.30min. 
  12. Podajemy ze śmietanką kokosową albo jogurtem kokosowym/naturalnym. Ewentualnie polewamy miodem i posypujemy prażonymi orzechami.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *