Owsianka w innej odsłonie. Mocno cynamonowa! 🙂 Delikatna, zdrowa, sycąca. Idealna dla całej rodziny w tym dzieci! Zacznij z nią dzień a gwarantuję, że będziesz mieć dużo siły 🙂
Składniki
- 2 łyżki nasion chia
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 200ml napoju roślinnego (np.migdałowy albo ryżowy)
- 200g płatków owsianych (bezglutenowych)
- 1 garść orzechów (np.włoskie albo pekan)
- 3 łyżki oleju kokosowego (ewentualnie masła / masła klarowanego (ghee))
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła kokosowego (opcjonalnie)
- Do podania: śmietanka kokosowa, jogurt kokosowy/naturalny, ewentualnie 1 – max.2 łyżeczki miodu (1 porcja)
Sposób przygotowania
- Flax egg: Nasiona chia mielimy w młynku/blenderze. Zalewamy wodą i odstawiamy na 5-7min.
- Orzechy siekamy na małe kawałki.
- Jabłka pozbawiamy gniazd w środku i kroimy na kawałki. Możesz pokroić kilka cienkich plasterków jabłka i udekorować na samym końcu całą owsiankę 🙂
- W misce mieszamy płatki owsiane, orzechy, mielony cynamon i proszek do pieczenia.
- W blenderze umieszczamy gotowy flax egg, napój roślinny, olej kokosowy oraz masło kokosowe. Mieszamy na wysokich obrotach przez ok.1min.
- Zalewamy suche składniki mokrymi. Mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy 200C (termoobieg, dolna półka).
- Następnie do całości dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy.
- Foremkę żaroodporną (ja dałam 18×18 i idealnie się zmieściło) lekko natłuszczamy olejem kokosowym i wykładamy całą masę.
- Do środka masy wkładamy laski cynamonu. Dekorujemy plasterkami jabłka albo płatkami migdałowymi.
- Pieczemy ok.30min.
- Podajemy ze śmietanką kokosową albo jogurtem kokosowym/naturalnym. Ewentualnie polewamy miodem i posypujemy prażonymi orzechami.
Znajdź mnie na:
(Visited 122 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz