Pieczona owsianka z masłem kokosowym (v,gf,lf)

Pyszna propozycja na śniadanie bądź 2 śniadanie. Idealna dla każdego w tym małe dzieci 🙂 Znasz łasuchy na słodkie – koniecznie pokaż albo zrób taką pieczoną owsiankę w kokilkach. Masło kokosowe możesz wymienić na masło orzechowe!

Składaniki (2 kokilki)

  • 1/4 dojrzałego banana
  • 1/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (albo zwykłych) – ok.30g
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła kokosowego albo orzechowego
  • 1 łyżka syropu daktylowego (opcjonalnie – dla starszych)
  • 1 łyżeczka zmielonego chia/siemie lniane (opcjonalnie)
  • 1 łyżka białka w proszku (opcjonalnie)
  • owoce do przybrania

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane blendujemy na drobniejsze. Odstawiamy.
  2. Piekarnik nagrzewamy 180C termoobieg.
  3. W głębokim talerzu zgniatamy widelcem banana i dodajemy resztę składników wraz z rozdrobnionymi płatkami (oprócz masła kokosowego). Możesz dodać białko roślinne – owsianka będzie bardziej syta. 🙂 Mieszamy.
  4. Do dwóch kokilków wlewamy masę do połowy. Łyżeczką nakładamy masło kokosowe/orzechowe i zalewamy resztą masy.
  5. Pieczemy ok.15-20min.
  6. Jemy na ciepło z dodatkiem np. maliny.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *