Pyszna propozycja na śniadanie bądź 2 śniadanie. Idealna dla każdego w tym małe dzieci 🙂 Znasz łasuchy na słodkie – koniecznie pokaż albo zrób taką pieczoną owsiankę w kokilkach. Masło kokosowe możesz wymienić na masło orzechowe!
Składaniki (2 kokilki)
- 1/4 dojrzałego banana
- 1/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (albo zwykłych) – ok.30g
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła kokosowego albo orzechowego
- 1 łyżka syropu daktylowego (opcjonalnie – dla starszych)
- 1 łyżeczka zmielonego chia/siemie lniane (opcjonalnie)
- 1 łyżka białka w proszku (opcjonalnie)
- owoce do przybrania
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane blendujemy na drobniejsze. Odstawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy 180C termoobieg.
- W głębokim talerzu zgniatamy widelcem banana i dodajemy resztę składników wraz z rozdrobnionymi płatkami (oprócz masła kokosowego). Możesz dodać białko roślinne – owsianka będzie bardziej syta. 🙂 Mieszamy.
- Do dwóch kokilków wlewamy masę do połowy. Łyżeczką nakładamy masło kokosowe/orzechowe i zalewamy resztą masy.
- Pieczemy ok.15-20min.
- Jemy na ciepło z dodatkiem np. maliny.
Znajdź mnie na:
(Visited 218 times, 1 visits today)
Iwona says
28 listopada 2021 at 11:25Miara płatków owsianych jest podana nieprecyzyjnie. Rozumiem, ze chodzi o 1/3 szklanki? 😉
Kasia says
29 listopada 2021 at 21:44Tak! już dodane 🙂