Pieczone kotlety z bakłażana (v,gf,lf)

Pyszne pieczone kotlety z bakłażana. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Pyszne jako samodzielna przekąska albo dodatek do obiadu/kolacji. Podaj je z domową konfiturą z czerwonej cebuli. Pycha!

Podaj je z konfiturą z czerwonej cebuli >>

Składniki (ok.6-8 szt)

  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości 
  • 100 g ciecierzycy, suche ziarno
  • ½ suszonej łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki czosnku, mielonego 
  • 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej 
  • ½ łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 ml wody 

Sposób przygotowania

  1. Suche ziarno cieciorki mielimy na gładką mąkę. 
  2. Następnie dodajemy do niej wszystkie powyższe składniki i mieszamy. Powstałe ciasto musi być delikatnie mokre. Jeżeli jest za suche dodajemy stopniowo wody.
  3. Bakłażana moczymy w wodzie i 1 łyżeczce sody przez 10min. Płuczemy. Następnie kroimy w plastry o grubości mniej więcej 3cm.
  4. Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół).
  5. Krążki bakłażana kładziemy na papier do pieczenia. Delikatnie polewamy oliwą a następnie nakładamy masę z dwóch stron krążka. 
  6. Kotlety z bakłażana pieczemy ok. 15-25min. Do momentu aż bakłażan będzie miękki. 
  7. Podajemy kotlety np. z konfiturą z czerwonej cebuli albo z dodatkiem ulubionego domowego sosu. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *