
Pyszne pieczone kotlety z bakłażana. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Pyszne jako samodzielna przekąska albo dodatek do obiadu/kolacji. Podaj je z domową konfiturą z czerwonej cebuli. Pycha!

Podaj je z konfiturą z czerwonej cebuli >>
Składniki (ok.6-8 szt)
- 1 bakłażan średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 100 g ciecierzycy, suche ziarno
- ½ suszonej łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki czosnku, mielonego
- 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki suszonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml wody
Sposób przygotowania
- Suche ziarno cieciorki mielimy na gładką mąkę.
- Następnie dodajemy do niej wszystkie powyższe składniki i mieszamy. Powstałe ciasto musi być delikatnie mokre. Jeżeli jest za suche dodajemy stopniowo wody.
- Bakłażana moczymy w wodzie i 1 łyżeczce sody przez 10min. Płuczemy. Następnie kroimy w plastry o grubości mniej więcej 3cm.
- Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół).
- Krążki bakłażana kładziemy na papier do pieczenia. Delikatnie polewamy oliwą a następnie nakładamy masę z dwóch stron krążka.
- Kotlety z bakłażana pieczemy ok. 15-25min. Do momentu aż bakłażan będzie miękki.
- Podajemy kotlety np. z konfiturą z czerwonej cebuli albo z dodatkiem ulubionego domowego sosu.