Pieczone pączki czekoladowe z daktylami (bez cukru – v,gf,sf)

Czekoladowe pieczone pączki z gorzką czekoladą i daktylami! Dosłownie palce lizać! Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie! Koniecznie kup formę na donuty i upiecz swojej rodzince zdrowe pączki! 🙂 Posyp je czym lubisz 🙂

Pieczone, wegańskie i bezglutenowe pączki z lukrem pomarańczowym >>

Składniki

  • 80g mąki bezglutenowej uniwersalnej (ja użyłam Schar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 2szt. dojrzałego banana (1szt=ok.100g)
  • 150 ml napoju roślinnego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju np.z pestek winogron
  • szczypta soli
  • 5-7szt. suszonych daktyli
  • Polewa: gorzka czekolada min.70% (wegańska), 1 łyżka masła wegańskiego, 2 łyżki napoju roślinnego
  • Do posypania: starta gorzka/biała czekolada, płatki róż, pokruszone chipsy kokosowe albo bananowe, pistacje

Sposób przygotowania

  1. Suche daktyle zalewamy gorącą wodę i pozostawiamy na min.15min.
  2. Napój roślinny mieszamy z octem. Pozostawiamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy na 180C (góra/dół)
  4. Suche składniki czyli mąka, sól, proszek do pieczenia, kakao łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy.
  5. Banany obieramy i widelcem drobno rozgniatamy.
  6. Rozmoczone daktyle siekamy.
  7. Do napoju roślinnego dodajemy mokre składniki czyli puree z banana, rozmoczone i pokrojone daktyle oraz olej. Mieszamy do połączenia się składników.
  8. Formę na donuty lekko natłuszczamy olejem/oliwą.
  9. Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników.
  10. Wypełniamy każdą formę na donuty.
  11. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 15-20min. Do suchego patyczka. Ostatnie 5-7 min. możemy włączyć termoobieg.
  12. Upieczone pączku studzimy a następnie przygotowujemy polewę.
  13. Polewa: wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy w garnku. Mieszamy aby nie przypalić.
  14. Wystudzone pączki moczymy w gorzkiej płynnej czekoladzie. Ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *