Pieczone pączki z lukrem pomarańczowym (v,gf,lf)

Przepyszne pieczone pączki bezglutenowe i wegańskie! Mokre, delikatnie słodkie i pachnące pomarańczą! Ah jakie są pyszne! Brakuje mi słów jedynie co powiem to jest to zdrowsza alternatywa od tych smażonych a Wy skosztujcie i delektujcie się sami… 🙂

Składniki

  • 80g mąki bezglutenowej uniwersalnej (ja użyłam Schar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 2 kopiaste łyżki puree z batata
  • 150 ml napoju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju np.z pestek winogron
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego albo 10-12szt. suszonych daktyli
  • płatki migdałowe do posypania

Delikatny lukier

  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego/ksylitol
  • 1 – (max.2) łyżeczki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) – wybierz sok jaki lubisz!

Sposób przygotowania

  1. Suche daktyle (jeżeli używasz) zalewamy gorącą wodę i pozostawiamy na min.15min.
  2. Napój roślinny mieszamy z octem. Pozostawiamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy na 180C (góra/dół)
  4. Suche składniki czyli mąka, sól, cynamon, gałka (opcjonalnie), cukier (jeżeli używasz zamiast daktyli), proszek do pieczenia łączymy wszystko w misce i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy.
  5. Rozmoczone daktyle siekamy.
  6. Do napoju roślinnego dodajemy mokre składniki czyli puree z batata, skórka z pomarańczy, rozmoczone i pokrojone daktyle (jeżeli używasz ich zamiast cukru) oraz olej. Mieszamy do połączenia się składników.
  7. Formę na donuty lekko natłuszczamy olejem/oliwą.
  8. Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników.
  9. Wypełniamy każdą formę na donuty.
  10. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 15-20min. Do suchego patyczka. Ostatnie 5-7 min. możemy włączyć termoobieg.
  11. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów na złoty kolor.
  12. Lukier: łączymy domowy cukier puder (trzcinowy/ksylitol wystarczy zmielić w młynku do kawy) z sokiem pomarańczowym. Stopniowo dodajemy sok łyżeczkami cały czas mieszając.
  13. Upieczone i wystudzone pączki moczymy w lukrze. Posypujemy prażonymi migdałami.

Świetnie smakuje również na drugi dzień. Jak zostaną 😉

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *