Pieczone placki cebulowe (v,gf,lf)

Pieczone, wegańskie i bez glutenu placki cebulowe! Idealne jako „kotlet” do vegeburger’a, do kanapki bądź jako samodzielna przekąska. Świetnym pomysłem będzie również podanie ich z zieloną sałatką. Palce lizać!

Składniki (ok.10-12szt.)

  • 4 duże białe cebule 
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej 
  • 2 łyżki masła wegańskiego / zwykłego ewentualnie oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka suszonego i zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli 
  • Odrobinę pieprzu cayenne albo czarnego 
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • Szczypiorek do posypania 

Sos jogurtowy: 

  • 2 łyżki jogurtu kokosowego 
  • 1 łyżka napoju roślinnego 

Sposób przygotowania

  1. Cebule obieramy i kroimy na pół. Następnie każdą połówkę kroimy na średniej grubości plastry. 
  2. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy masło i wrzucamy pokrojone plastry cebuli. Przykrywamy przykrywką i podsmażamy aż cebula lekko zmięknie (ok.5 min.). 
  3. Następnie przekładamy podsmażoną cebulę do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy. 
  4. Nagrzewamy piekarnik 200C (góra/dół). 
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia widelcem  nakładamy i formułujemy placki cebulowe. 
  6. Pieczemy ok.10 min aż placki będą lekko zarumienione 
  7. Podajemy na ciepło (bądź zimno) polane jogurtem kokosowym 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *