
Pieczone, wegańskie i bez glutenu placki cebulowe! Idealne jako „kotlet” do vegeburger’a, do kanapki bądź jako samodzielna przekąska. Świetnym pomysłem będzie również podanie ich z zieloną sałatką. Palce lizać!

Składniki (ok.10-12szt.)
- 4 duże białe cebule
- 2 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej
- 2 łyżki masła wegańskiego / zwykłego ewentualnie oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego i zmielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- Odrobinę pieprzu cayenne albo czarnego
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- Szczypiorek do posypania
Sos jogurtowy:
- 2 łyżki jogurtu kokosowego
- 1 łyżka napoju roślinnego
Sposób przygotowania
- Cebule obieramy i kroimy na pół. Następnie każdą połówkę kroimy na średniej grubości plastry.
- Rozgrzewamy patelnie, dodajemy masło i wrzucamy pokrojone plastry cebuli. Przykrywamy przykrywką i podsmażamy aż cebula lekko zmięknie (ok.5 min.).
- Następnie przekładamy podsmażoną cebulę do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik 200C (góra/dół).
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia widelcem nakładamy i formułujemy placki cebulowe.
- Pieczemy ok.10 min aż placki będą lekko zarumienione
- Podajemy na ciepło (bądź zimno) polane jogurtem kokosowym
