Pieczone pomidorki z czosnkiem. Aromatyczna kanapka (v,gf,lf)

To prawdopodobnie najlepsza kanapka z pomidorem jaką zjesz 🙂 Soczyste i aromatyczne pomidorki z pieczonym czosnkiem, rozmarynem oraz świeżą bazylią. Te kombinację możesz zrobić nie tylko z chlebem ale naleśnikami czy goframi. Możesz podać również w postaci tosta 🙂

Składniki

  • 3 kiście pomidorków koktajlowych (najlepiej z łodygą)
  • 1 główka czosnku
  • 3 łodygi świeżego rozmarynu
  • ok.100-150ml oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe (opcjonalnie)
  • listek świeżego pieprzu/ suszona cała papryczka chili (opcjonalnie)

Kanapka (1szt)

  • 1 kromka ulubionego chleba (najlepiej pełnoziarnisty/ na zakwasie)
  • 1 łyżka serka wegańskiego albo np.philadelphia
  • 3 upieczone pomidorki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka zalewy z pieczonych pomidorków
  • 1-2 upieczone ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia żaroodpornego wkładamy umyte pomidorki (razem z łodygą), świeży rozmaryn, liście laurowe jeżeli używasz oraz całą główkę czosnku przekrojonego przez pół.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg.
  3. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką albo np.folią/papierem i pieczemy ok.10min pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-15min.
  4. Upieczone pomidorki podajemy na ciepło albo zimno. Resztę pomidorków wraz z oliwą i obranym czosnkiem można przenieść do słoika i przechowywać w lodówce max.5dni. Aromatyczną oliwę możesz wykorzystać do innych dań.
  5. Kanapka: na chlebie rozsmarowujemy serek wegański bądź np. philadelphia, na to kładziemy pomidorki, bazylię oraz czosnek. Posypujemy solą i pieprzem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *