
To prawdopodobnie najlepsza kanapka z pomidorem jaką zjesz 🙂 Soczyste i aromatyczne pomidorki z pieczonym czosnkiem, rozmarynem oraz świeżą bazylią. Te kombinację możesz zrobić nie tylko z chlebem ale naleśnikami czy goframi. Możesz podać również w postaci tosta 🙂

Składniki
- 3 kiście pomidorków koktajlowych (najlepiej z łodygą)
- 1 główka czosnku
- 3 łodygi świeżego rozmarynu
- ok.100-150ml oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe (opcjonalnie)
- listek świeżego pieprzu/ suszona cała papryczka chili (opcjonalnie)
Kanapka (1szt)
- 1 kromka ulubionego chleba (najlepiej pełnoziarnisty/ na zakwasie)
- 1 łyżka serka wegańskiego albo np.philadelphia
- 3 upieczone pomidorki
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka zalewy z pieczonych pomidorków
- 1-2 upieczone ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy umyte pomidorki (razem z łodygą), świeży rozmaryn, liście laurowe jeżeli używasz oraz całą główkę czosnku przekrojonego przez pół.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką albo np.folią/papierem i pieczemy ok.10min pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-15min.
- Upieczone pomidorki podajemy na ciepło albo zimno. Resztę pomidorków wraz z oliwą i obranym czosnkiem można przenieść do słoika i przechowywać w lodówce max.5dni. Aromatyczną oliwę możesz wykorzystać do innych dań.
- Kanapka: na chlebie rozsmarowujemy serek wegański bądź np. philadelphia, na to kładziemy pomidorki, bazylię oraz czosnek. Posypujemy solą i pieprzem.