Pieczone warzywa z domowym sosem

Zdrowa propozycja na obiad albo przekąskę dla całej rodziny. Bardzo szybka w przygotowaniu i niezwykle prosta. Lekkostrawna potrawa którą polecam przyrządzać na kolację. Pieczone warzywa mogą być zawsze dodatkiem do pieczonej ryby, kotlecików warzywnych, ewentualnie mięsa.

Składniki: 

  • ½ batat 
  • 1 koper włoski 
  • 2 marchewki średniej wielkości 
  • 3 ziemniaki średniej wielkości 
  • Sól i pierz do smaku 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka suszony czosnek niedźwiedzi
  • 3 – 5 łyżki oliwy 
  • Natka pietruszki do posypania całości 

Domowy sos: 

  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 200ml jogurtu naturalnego bez laktozy*
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 1 ząbek czosnek świeży albo ½ łyżeczki czosnku granulowany 
  • Garść świeżego koperku (do posypania)

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie warzywa (wraz z ogórkiem którego wykorzystamy w sosie) moczymy w dużej misce z wodą i dodatkiem 2 łyżeczek sody. Moczymy ok. 3-4 min. 
  2. Dokładnie myjemy każde warzywo. Należy odkroić końcówki z marchewki. 
  3. Batat i marchewkę kroimy w cienkie paski. Batat wrzucamy do miski i skrapiamy 1 łyżką oliwy (może 1 i ½). Dodajemy suszone oregano i dokładnie mieszamy.
  4. Ziemniaki kroimy w łódeczkę. Wrzucamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz ½ łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. 
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół). 
  6. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i w pierwszej kolejności pieczemy batat oraz ziemniaki (ok.10min). 
  7. W tym czasie paluszki z marchewki wrzucamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego (możesz dać inną przyprawę np. suszoną paprykę/majeranek/rozmaryn)
  8. Następnie koper włoski kroimy w grubsze plastry. 
  9. Po 10 min. pieczenia ziemniaka i batata wysuwamy blachę i wkładamy paluszki z marchewki oraz grube plastry kopra włoskiego którego skrapiamy 1 łyżką oliwy i posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. 
  10. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.10-15min. Do momentu aż warzywa będą miękkie. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg aby mocniej przypiec skórkę warzyw.  
  11. Sos: wymoczonego w sodzie i dokładnie umytego ogórka nie musimy obierać, ścieramy na tarce o grubych oczkach – dokładnie wyciskamy. Łączymy wszystkie składniki (oprócz koperku). Sos przygotowujemy ok. 15-20 min przed podaniem i wstawiamy do lodówki.
  12. Całość podajemy z domowym sosem tzatziki wraz z posiekaną natką pietruszki.

*Możesz przygotować na bazie jogurtu kokosowego.

Po pierwsze możesz wybrać warzywa jakie lubisz, niekoniecznie te które polecam 🙂

Po drugie każde warzywo możesz piec osobno i podawać domownikom po kolei (należy jednak pamiętać aby były ciepłe – są najsmaczniejsze). 

Po trzecie (i najważniejsze) to świetny sposób na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *