Idealne ziemniaczki w mundurach. Delikatnie chrupiące z aromatycznym sosem. Mogą stanowić dodatek do pieczonej ryby czy zielonej sałatki bądź jako samodzielna przekąska. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki
- 10 małych ziemniaków w skórce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 czerwonej cebuli albo szalotki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie), 1 garść natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do gorącej wody.
- Podgotowujemy na średnim ogniu do momentu aż będą al dente czyli delikatnie miękkie (można wbić widelec i sprawdzić).
- Następnie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatacza delikatnie zgniatamy ziemniaki tak aby lekko się „otworzyły” 🙂 a następnie polewamy oliwą z oliwek.
- Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg. Pieczemy ok.20min. aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
- W międzyczasie w małej miseczce umieszczamy: pokrojoną cebulę w drobną kostkę, czosnek zgnieciony w prasce, oliwa z oliwek, syrop i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
- Upieczone ziemniaki przekładamy na półmisek i polewamy sosem.
Znajdź mnie na:
(Visited 21 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz