Pieczone ziemniaki w mundurkach (v,gf,lf)

Idealne ziemniaczki w mundurach. Delikatnie chrupiące z aromatycznym sosem. Mogą stanowić dodatek do pieczonej ryby czy zielonej sałatki bądź jako samodzielna przekąska. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 10 małych ziemniaków w skórce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 czerwonej cebuli albo szalotki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie), 1 garść natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do gorącej wody.
  2. Podgotowujemy na średnim ogniu do momentu aż będą al dente czyli delikatnie miękkie (można wbić widelec i sprawdzić).
  3. Następnie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatacza delikatnie zgniatamy ziemniaki tak aby lekko się „otworzyły” 🙂 a następnie polewamy oliwą z oliwek.
  4. Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg. Pieczemy ok.20min. aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
  5. W międzyczasie w małej miseczce umieszczamy: pokrojoną cebulę w drobną kostkę, czosnek zgnieciony w prasce, oliwa z oliwek, syrop i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
  6. Upieczone ziemniaki przekładamy na półmisek i polewamy sosem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *