Bakłażan nie ma zbyt wielu miłośników… natomiast ja osobiście kocham to warzywo! To fakt, jest bez smaku ale to czyni go cudownym gdyż możesz przyrządzić go jak tylko lubisz 🙂 W tym przepisie propozycja aromatycznego bakłażana z dodatkiem tofu. Koniecznie podaj go z ulubioną kaszą oraz zieloną sałatką!
Składniki
- 2 bakłażany średniej wielkości
- 1 kostka tofu naturalnego (bio)
- 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego bądź 3 łyżki domowego sos bbq (z przepisu >>) , jeżeli kupny wybieraj najlepiej ekologiczny bądź np.ketchup bbq z buraka!
- 2 łyżki suszonego czosnku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek do marynaty + 1 łyżka oliwy z oliwek do bakłażana
- sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu kokosowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu wegańskiego (opcjonalnie)
- natka pietruszki do posypania
- ulubiona kasza do podania
- zielona sałatka / sok z limonki (opcjolanie) do podania
Sposób przygotowania
- Składniki na marynatę do tofu czyli koncentrat pomidorowy łączymy z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy.
- Tofu rozdrabiamy w palcach na małe kawałki i dodajemy do niego marynatę. Mieszamy i pozostawiamy.
- Bakłażan dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż.
- Każdą połówkę bakłażana nacinamy w szachownicę, uważając tak aby nie naruszyć skórki.
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
- Na suchej i rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) przypiekamy połówki bakłażana z dwóch stron aż dosłownie będzie podpieczony (przydymiony:) to jest ok.3-5min/jedna strona.
- Następnie takie połówki podpieczonego bakłażana kładziemy na blachę, polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy suszonym czosnkiem (nie żałujemy tej przyprawy!:) ). Nakładamy na to zamarynowane tofu.
- Pieczemy ok.20min aż tofu na wierzchu będzie zarumienione.
- W międzyczasie składniki na sos łączymy i zostawiamy w lodówce.
- Upieczony bakłażan skrapiamy sokiem z limonki, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Całość podajemy z ulubioną kaszą oraz zieloną sałatką.
Znajdź mnie na:
(Visited 150 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz