Pieczony bakłażan z tofu (v,gf,lf)

Bakłażan nie ma zbyt wielu miłośników… natomiast ja osobiście kocham to warzywo! To fakt, jest bez smaku ale to czyni go cudownym gdyż możesz przyrządzić go jak tylko lubisz 🙂 W tym przepisie propozycja aromatycznego bakłażana z dodatkiem tofu. Koniecznie podaj go z ulubioną kaszą oraz zieloną sałatką!

Składniki

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 1 kostka tofu naturalnego (bio)
  • 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego bądź 3 łyżki domowego sos bbq (z przepisu >>) , jeżeli kupny wybieraj najlepiej ekologiczny bądź np.ketchup bbq z buraka!
  • 2 łyżki suszonego czosnku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do marynaty + 1 łyżka oliwy z oliwek do bakłażana
  • sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu kokosowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu wegańskiego (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do posypania
  • ulubiona kasza do podania
  • zielona sałatka / sok z limonki (opcjolanie) do podania

Sposób przygotowania

  1. Składniki na marynatę do tofu czyli koncentrat pomidorowy łączymy z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy.
  2. Tofu rozdrabiamy w palcach na małe kawałki i dodajemy do niego marynatę. Mieszamy i pozostawiamy.
  3. Bakłażan dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż.
  4. Każdą połówkę bakłażana nacinamy w szachownicę, uważając tak aby nie naruszyć skórki.
  5. Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
  6. Na suchej i rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) przypiekamy połówki bakłażana z dwóch stron aż dosłownie będzie podpieczony (przydymiony:) to jest ok.3-5min/jedna strona.
  7. Następnie takie połówki podpieczonego bakłażana kładziemy na blachę, polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy suszonym czosnkiem (nie żałujemy tej przyprawy!:) ). Nakładamy na to zamarynowane tofu.
  8. Pieczemy ok.20min aż tofu na wierzchu będzie zarumienione.
  9. W międzyczasie składniki na sos łączymy i zostawiamy w lodówce.
  10. Upieczony bakłażan skrapiamy sokiem z limonki, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Całość podajemy z ulubioną kaszą oraz zieloną sałatką.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *