Pieczony kalafior z hummusem (v,gf,lf)

Genialne i proste danie idealne na obiad bądź kolację. Pieczony kalafior z hummusem z buraka. Wegańskie, bez glutenu, bez laktozy. Delikatne, sycące i bardzo pyszne!

Składniki

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżej bazylii (do posypania)

Hummus z buraka – zrób z mojego przepisu >>

Jeżeli nie lubisz budka to możesz zrobić klasyczny hummus z mojego przepisu >>

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy hummus z buraka z mojego przepisu >>
  2. Kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 20min. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 170C (termoobieg).
  4. Kalafior kroimy na pół. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na blachę wyłożonym papierem do pieczenia.
  5. Do małej miski wlewamy oliwę z oliwy. Następnie pędzelkiem kuchennym pokrywamy kalafior oliwą.
  6. Pieczemy kalafior do miękkości (ok.20min) na dolnej półce.
  7. Podajemy pieczony kalafior z hummusem posypane świeżą bazylią.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *