
Genialne i proste danie idealne na obiad bądź kolację. Pieczony kalafior z hummusem z buraka. Wegańskie, bez glutenu, bez laktozy. Delikatne, sycące i bardzo pyszne!

Składniki
- 1 kalafior średniej wielkości
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej bazylii (do posypania)
Hummus z buraka – zrób z mojego przepisu >>
Jeżeli nie lubisz budka to możesz zrobić klasyczny hummus z mojego przepisu >>
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy hummus z buraka z mojego przepisu >>
- Kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 20min. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Piekarnik nagrzewamy do 170C (termoobieg).
- Kalafior kroimy na pół. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na blachę wyłożonym papierem do pieczenia.
- Do małej miski wlewamy oliwę z oliwy. Następnie pędzelkiem kuchennym pokrywamy kalafior oliwą.
- Pieczemy kalafior do miękkości (ok.20min) na dolnej półce.
- Podajemy pieczony kalafior z hummusem posypane świeżą bazylią.