Król dania czyli pieczony kalafior w aromatycznym sosie. Możesz go podać z: makaronem ryżowym / ryżem brązowym / quinoa / kasza pęczak. Co tylko lubisz! Możesz go też zjeść jako samodzielną przekąskę! Jest idealny w smaku! Danie bez glutenu, bez laktozy i totalnie wegańskie.
Składniki
- ok.12 różyczek kalafiora (średniej wielkości)
- 2 łyżki koncentratu/pasty z pomidora
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki suszonego chili albo suszonej papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego albo ryż brązowy / quinoa / kasza pęczak
- limonka do skropienia
- 1/2 łyżeczki ziaren sezamu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- W misce łączymy wszystkie składniki na sos: pasta sezamowa, oliwa, pasta z pomidora, cukier, sól, przyprawy. Mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
- Wykładamy papierem do pieczenia blachę do piekarnika.
- Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i moczymy w sodzie. Następnie delikatnie osuszamy.
- Różyczki moczymy w sosie i kładziemy na blachę.
- Pieczemy ok.20min.
- W międzyczasie makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą (nie gotujemy!) i czekamy aż zmięknie. Odcedzamy.
- Kładziemy na talerz ciepły makaron, polewamy olejem sezamowym oraz aromatyczny kalafior. Całość skrapiamy świeżym sokiem z limonki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz uprażonymi nasionami sezamu.
Znajdź mnie na:
(Visited 210 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz