Pieczony łosoś z grillowanym ananasem

Pieczony łosoś z gęstym sosem balsamicznym. W towarzystwie chrupiących różyczek brokułu na parze z grillowanym świeżym ananasem! Ciekawe połączenie smaków z nutką świeżego imbiru.

Składniki (2 porcje):

  • ok.350g świeżego, dzikiego łososia* 
  • 500 g świeżego brokułu 
  • 2 plastry świeżego ananasa 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego (opcjonalnie)
  • szczypta sezamu (do udekorowania)

Gęsty sos balsamiczny: 

  • 20 ml sosu sojowego 
  • 50 ml octu balsamicznego 
  • 50 ml wody
  • 1 czosnek 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania: 

  1. Łososia dokładnie myjemy i nacieramy na 30 min. wcześniej – startym imbirem, przeciśniętym czosnkiem przez praskę, solą oraz suszoną papryką. Przechowujemy w lodówce. Jeżeli tego nie zrobiłeś wcześniej to tak czy inaczej przed pieczeniem natrzyj łososia powyższymi składnikami.
  2. Następnie łososia przekładamy na blachę. Skórą do dołu. Rozgrzewamy piekarnik do 220C (funkcja grill). Pieczemy ok. 12-15min. Na ostatnie 2 min. można łososia posmarować syropem klonowym albo z agawy aby lekko się przyrumienił. 
  3. Sos przygotowujemy w tym samym czasie co wkładamy łososia do piekarnika: rozgrzewamy oliwę a następnie wrzucamy starty imbir oraz przeciśnięty czosnek przez praskę. Lekko dusimy i dodajemy: sos sojowy, ocet balsamiczny oraz cukier. Gotujemy na średnim ogniu ok.10 min. Na sam koniec dodajemy masło oraz delikatnie mąkę (nie całą porcje na raz), energicznie mieszamy podczas dodawania mąki. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodajemy małymi porcjami mąkę. Jeżeli zbyt gęsty dodajemy wodę małymi porcjami. Spróbuj smak i jeżeli jest mało słodkie to dodaj jeszcze ½ łyżki cukru. Sos powinien się zredukować i zrobić delikatnie gęsty o wyrazistym i lekko słodkim smaku.
  4. Brokuł dokładnie myjemy, oddzielamy różyczki i moczymy w sodzie ok. 3min. Gotujemy na parze do miękkości. Brokuł powinien być al dente, nierozgotowany. Zatem lepiej ustawić mniejszy czas i kontrolować miękkość. Gotowanie na parze zależy od urządzenia i wielkości różyczek – u mnie wynosi ok. 10 min. Te czynność wykonujemy w połowie czasu pieczenia łososia.
  5. Rozgrzewamy suchą patelnie grillową i delikatnie grillujemy świeżego ananasa (razem ze środkiem) ok. 4 min. Z dwóch stron. 
  6. Po upieczeniu łososia możesz delikatnie ściągnąć skórę. Tylko uważaj aby ryba się „nie rozsypała”.
  7. Na talerzu układamy brokuły na parze, grillowany ananas oraz pieczony łosoś. Polewamy rybę sosem balsamicznym. Dekorujemy sezamem. 🙂

*Świeżego łososia wyłącznie kup ze sprawdzonego źródła. Wybieraj tylko dziko żyjący, nigdy hodowlany.

Na moim profilu na Instagramie (@kuchniabeztabu) dodaje dużo ciekawostek np. jak wybrać dobry brokuł? Nigdy się nad tym nie zastanawiałeś… Niby banalnie proste ale warto wiedzieć… Zapraszam do mnie 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *