Pieczony naleśnik z pieca (gf)

Przepyszny pieczony naleśnik z pieca. Idealny na pierwsze albo drugie śniadanie.

Składniki

  • 180-200g uniwersalnej mąki bezglutenowej (np.schar) albo ok.250g mąki pszennej
  • 250 ml napoju roślinnego albo mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 3 łyżki oleju roślinnego albo roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szt.brzoskwini/nekatrynki/jabłka/śliwki itp.
  • 1 garść poszatkowanych i prażonych orzechów
  • + kawałek masła, syrop daktylowy/naturalny miód do podania
  • jeżeli chcemy zrobić na słono: to zamiast owoców możemy użyć warzyw np.ugotowana fasolka szparagowa, świeże szparagi, pomidorki, świeży szpinak, suszone pomidory (+/- feta), mrożony groszek itp. Zamiast ekstraktu waniliowego i skórki z cytryny możemy dodać suszone przyprawy: czosnek, papryka słodka/ostra, czosnek bądź cebula, sól i pieprz. Podajemy w towarzystwie zielonej świeżej sałatki 🙂

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
  2. Nektarynkę kroimy w cienkie plasterki.
  3. Przygotowujemy patelnie którą można używać w piekarniku. 1 łyżką masła ghee natłuszczamy patelnie oraz boki patelni. Bardzo dokładnie, najlepiej pędzelkiem! Dno patelni wykładamy plasterkami owoców. Jeżeli używamy prażone orzechów to posypujemy owoce.
  4. Suche składniki: proszek do pieczenia oraz mąkę łączymy w misce. Mieszamy i zostawiamy.
  5. Do kielicha Thermomix’a bądź większej miski wrzucamy: jajka, napój, pozostałe 2 łyżki roztopione masło. Blenderem ręcznym bądź w Thermomix’e mieszamy wszystko do połączenia. Następnie po 1 łyżce wrzucamy suche składniki. Mieszamy do połączenia. Na samym końcu dodajemy startą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy (jeżeli używamy). Konsystencja masy powinna być mniej więcej jak grecki jogurt.
  6. Wylewamy masę naleśnikową do patelni i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.20min aż naleśnik delikatnie urośnie i lekko odejdą boki naleśnika od patelni.
  7. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, przewracamy naleśnik na talerz, kroimy i podajemy z syropem daktylowym.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *