Przepyszny pieczony naleśnik z pieca. Idealny na pierwsze albo drugie śniadanie.
Składniki
- 180-200g uniwersalnej mąki bezglutenowej (np.schar) albo ok.250g mąki pszennej
- 250 ml napoju roślinnego albo mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 3 łyżki oleju roślinnego albo roztopionego i wystudzonego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 szt.brzoskwini/nekatrynki/jabłka/śliwki itp.
- 1 garść poszatkowanych i prażonych orzechów
- + kawałek masła, syrop daktylowy/naturalny miód do podania
- jeżeli chcemy zrobić na słono: to zamiast owoców możemy użyć warzyw np.ugotowana fasolka szparagowa, świeże szparagi, pomidorki, świeży szpinak, suszone pomidory (+/- feta), mrożony groszek itp. Zamiast ekstraktu waniliowego i skórki z cytryny możemy dodać suszone przyprawy: czosnek, papryka słodka/ostra, czosnek bądź cebula, sól i pieprz. Podajemy w towarzystwie zielonej świeżej sałatki 🙂
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
- Nektarynkę kroimy w cienkie plasterki.
- Przygotowujemy patelnie którą można używać w piekarniku. 1 łyżką masła ghee natłuszczamy patelnie oraz boki patelni. Bardzo dokładnie, najlepiej pędzelkiem! Dno patelni wykładamy plasterkami owoców. Jeżeli używamy prażone orzechów to posypujemy owoce.
- Suche składniki: proszek do pieczenia oraz mąkę łączymy w misce. Mieszamy i zostawiamy.
- Do kielicha Thermomix’a bądź większej miski wrzucamy: jajka, napój, pozostałe 2 łyżki roztopione masło. Blenderem ręcznym bądź w Thermomix’e mieszamy wszystko do połączenia. Następnie po 1 łyżce wrzucamy suche składniki. Mieszamy do połączenia. Na samym końcu dodajemy startą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy (jeżeli używamy). Konsystencja masy powinna być mniej więcej jak grecki jogurt.
- Wylewamy masę naleśnikową do patelni i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.20min aż naleśnik delikatnie urośnie i lekko odejdą boki naleśnika od patelni.
- Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, przewracamy naleśnik na talerz, kroimy i podajemy z syropem daktylowym.
Znajdź mnie na:
(Visited 57 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz