Pieczony słodko-ostry kalafior z granatem (v,gf,lf)

To jest dopiero odlot 🙂 Mój ulubiony kalafior ever! Nie dość, że smakuję wyśmienicie to jeszcze wygląda imponująco! Idealny jako dodatek do dania np. pieczonej ryby/mięsa/tofu bądź samodzielnie.

Składniki

  • 1 duży kalafior albo 2 małe
  • marynata do kalafiora: 1 łyżka suszonej kurkumy, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (jeżeli lubisz b.ostre możesz dodać chili bądź cayenne), 1 łyżka syropu z agawy, 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 2 ząbki czosnku (zgniecione w prasce), sól do smaku
  • sos: 3 łyżki jogurtu kokosowego, 1 łyżka pasty sezamowej (tahini), sok z 1 cytryny/limonki,
  • świeża natka pietruszki/kolendra
  • 3-4 łyżki ziaren granatu

Sposób przygotowania

  1. Myjemy dokładnie wszystkie warzywa.
  2. Kalafior oczyścić z liści a następnie duży kalafior należy ostrożnie przeciąć na pół.
  3. Gotujemy na parze aby uzyskać kalafior aldente czyli nie za miękki i nie za twardy. Czas gotowania zależy od wielkości więc ciężko mi oszacować 🙂 Możecie ugotować również, należy być bardzo ostrożnym aby kalafior pozostał w całości.
  4. Nagrzewamy piekarnik 180C, termoobieg.
  5. Składniki na marynatę łączymy w misce i energicznie mieszamy.
  6. Podgotowany kalafior wyciągamy i kładziemy na blachę z papierem do pieczenia. Otulamy kalafior marynatą bardzo dokładnie, najlepiej pędzelkiem.
  7. Blachę z kalafiorem wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, mniej więcej ok.15min(+).
  8. W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy. Bardzo drobno siekamy natkę pietruszki.
  9. Upieczony kalafior serwujemy na ciepło, z dodatkiem sosu, granatu i natki pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *