Pierogi z suszoną śliwką (v,gf)

Moje ulubione pierogi na słodko 🙂 Ogólnie nie przepadam za słodkimi pierożkami ale te skradły moje serce. Uważam, że jest to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole! Delikatne pierożki z suszoną śliwką ze słodkim masełkiem. Yummy!

Ciasto na pierogi – przepis >>

Farsz

  •  ok.15-20 szt. miękkich suszonych śliwek

Słodkie masełko

  • 4 łyżki masła wegańskiego / zwykłego / klarowanego ghee
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  1. Ciasto na pierogi przygotuj według mojego przepisu >>
  2. Na wykrojone kółka kładziemy 1 miękką i suszoną śliwkę. Delikatnie składamy i sklejamy.
  3. Gotowe pierogi układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką.
  4. Gotujemy we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów.
  5. Wszystkie składniki na słodkie masełko umieszczamy na patelni. Podgrzewamy do momentu rozpłynięcia się cukru. 
  6. Następnie dodajemy pierogi i delikatnie podsmażamy na masełko obtaczając pierogi. 
  7. Podajemy na ciepło. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *