Moje ulubione pierogi na słodko 🙂 Ogólnie nie przepadam za słodkimi pierożkami ale te skradły moje serce. Uważam, że jest to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole! Delikatne pierożki z suszoną śliwką ze słodkim masełkiem. Yummy!
Ciasto na pierogi – przepis >>
Farsz
- ok.15-20 szt. miękkich suszonych śliwek
Słodkie masełko
- 4 łyżki masła wegańskiego / zwykłego / klarowanego ghee
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
- Ciasto na pierogi przygotuj według mojego przepisu >>
- Na wykrojone kółka kładziemy 1 miękką i suszoną śliwkę. Delikatnie składamy i sklejamy.
- Gotowe pierogi układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką.
- Gotujemy we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów.
- Wszystkie składniki na słodkie masełko umieszczamy na patelni. Podgrzewamy do momentu rozpłynięcia się cukru.
- Następnie dodajemy pierogi i delikatnie podsmażamy na masełko obtaczając pierogi.
- Podajemy na ciepło.