Pigwa – jesienny dar natury

Jak można opisać pigwę?

Jest to jeden z najstarszych owoców na świecie. Już w starożytności znali ją nasi przodkowie. Mimo swojej wiekowości jest ona dosyć mało popularna w Polsce i najczęściej uprawiana na naszych ziemiach przez amatorów ze względu na ładne kwiaty oraz owoce o pięknym zapachu. Pigwa rośnie na drzewach i kiedy owoce są dojrzałe, charakteryzują się złotawożółtą barwą oraz intensywnym, przyjemnym zapachem. Ich kształt jest zbliżony do jabłka lub gruszki, a masa zawiera się w przedziale od 100 do 200 gramów. Niestety mimo tych walorów owoce te nie nadają się do spożycia na surowo ze względu na bardzo twardy miąższ o cierpkim smaku. Owoce dojrzewają dość późno w przeciwieństwie do innych znanych gatunków. Następuje to najczęściej na przełomie września i października lub pod koniec października. Czyli pigwa jesiennej szarugi się nie boi!

Co dobrego daje nam pigwa?

Najnowsze badania donoszą nam, iż owoce pigwy to cenne źródło substancji prozdrowotnych, które wykazują działanie przeciwutleniające oraz antybakteryjne. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości polifenoli w owocu, zwłaszcza w skórce pigwy. Jedne z prowadzonych obecnie badań, mówią, że owoce pigwy pospolitej wykazują znaczne właściwości przeciwnowotworowe wobec raka pęcherza moczowego, płuc czy piersi. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom pigwa może pomóc nam w złagodzeniu podrażnień czy też zwalczeniu infekcji. Ponadto dzięki dużej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, spożywanie tych owoców zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz pozytywnie wpływa na naszą skórę.

Owoce pigwy mogą być cennym składnikiem naszej diety, gdyż zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych. W składzie pigwy możemy znaleźć: 80% wody, 10% cukrów, 0,4% białka, 0,1% tłuszczów oraz inne makroelementy. Świeże owoce pigwy zawierają także: żelazo, potas, miedź, magnez, wapń, glin czy mangan. Jednak nie bez powodu pigwa jest nazwana „polską cytryną”, gdyż w swoim składzie ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C – aż 15 mg w 100 g. Zapotrzebowanie dzienne na witaminę C u zdrowego dorosłego człowieka wynosi około 75-90 mg, więc wystarczy spożyć  6 dużych owoców pigwy w postaci przetworów dziennie. Trudne? Może trochę, zważając na to, ze pigwy nie da się zjeść na surowo. Jednak w połączeniu z innymi owocami w codziennej diecie bez problemu pokryjesz zapotrzebowanie na witaminę C i będziesz cieszyć się odpornością na infekcje w deszczowe jesienne dni. Przekonaj się do pigwy – Twój organizm Ci za to podziękuje!

Pod jaką postacią należy spożywać pigwę?

 Z poprzedniej części artykułu dowiedziałeś się, że pigwa to owoc o bardzo cennych właściwościach. Ale jak ją włączyć do diety skoro nie można jej jeść na surowo? Najlepiej postawić na dobrej jakości dżem czy galaretkę, gdyż za sprawą pektyn pigwa posiada naturalne właściwości żelujące. Jeśli masz ochotę napić się czegoś dobrego wybierz sok, kompot, konfiturę, kiszoną pigwę lub … nalewkę z pigwy. Część z tych produktów możesz przygotować nawet w swoim domu. Dla każdego coś dobrego, a przy okazji zdrowego. Nie daj się jesiennym smutkom i wybierz dar, który daje nam ta pora roku.

Bibliografia:

1.Wpływ temperatury konwekcyjnego suszenia owoców pigwy (cydonia oblonga mill.) Na przebieg procesu i wybrane właściwości suszu; Dariusz Dziki, Justyna Tomiło, Stanisław Rudy, Andrzej Krzykowski; Katedra Techniki Cieplnej, Uniwersytet Przyrodniczy W Lublinie

2.Ekstraktywność składników bioaktywnych w procesie otrzymywania nalewki z pigwy; Agnieszka Narwojsz, Eulalia Julitta Borowska, Jerzy Borowski, Beata Piłat

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *