To zdecydowanie mój ulubiony slowfood! 🙂 Jak tylko mam ochotę na małe grzeszki bądź coś pikantnego to robię właśnie te nuggetsy! 🙂
Składniki
- 1 kalafior średniej wielkości (ok.500-600g)
- 200ml wody
- 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek
- 3 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej Schar (albo mąki z cieciorki bądź pszennej bio)
- Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego czosnku, ½ łyżeczki suszonej papryki (ostrej), ½ łyżeczki suszonych pomidorów (zioła toskańskie – opcjonalnie), ½ łyżeczki soli
- 6-7 łyżek dmuchanego ryżu brązowego
- olej albo oliwa z oliwek – do polania nuggetsów
- czarny/biały sezam, szczypiorek – do podania
Pikantny sos
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bezglutenowej mąki uniwersalnej schar
- 1 łyżka octu jabłkowego albo ryżowego
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka wody (250ml)
- 1 łyżka pasty gochujang (ostra pasta chili do kupienia online bądź w sklepach z orientalną kuchnią, można wymienić sos na sriracha – ilość pasty zależy od poziomu ostrości jaki lubisz) – można z niej zrezygnować i dołożyć np.1 łyżkę masła orzechowego ale wtedy trzeba dołożyć np.pieprz cayenne bądź suszoną paprykę ostrą dla zrównoważenia smaku
Sposób przygotowania
- Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jeżeli są duże różyczki to należy je przekroić na pół. Następnie kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego? >>)
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra i dół)
- Wszystkie składniki na panierkę łączymy ze sobą: woda, olej, mąka i przyprawy. Mieszamy trzepaczką / mikserem / w Thermomixie do uzyskania gładkiej masy.
- Ryż dmuchany delikatnie rozrabiamy w młynku do kawy / Thermomixie. Przekładamy do miski.
- Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
- Małe różyczki kalafiora wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy aby obtoczyć wszystkie różyczki w panierce. Następnie każdą różyczkę kalafiora obtaczamy w rozdrobnionym dmuchanym ryżu i kładziemy na papier do pieczenia w delikatnych odstępach od siebie. Polewamy oliwą z oliwek.
- Pieczemy przez ok.15-20min. lub do uzyskania złocistego koloru (kalafior powinien być miękki)
- W międzyczasie robimy sos: wszystkie składniki wkładamy do Thermomixa bądź blendera o dużej mocy i blendujemy na gładka masę. Przelewamy sos na głęboka patelnie (tak aby pomieściła później upieczone nuggetsy) i gotujemy aż zgęstnieje.
- Upieczone nuggetsy wrzucamy do sosu i delikatnie mieszamy aby nie połamać kalafiora.
- Przekładamy do miski i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.
Znajdź mnie na:
(Visited 56 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz