Pikantne nuggetsy z kalafiora (v,gf,lf)

To zdecydowanie mój ulubiony slowfood! 🙂 Jak tylko mam ochotę na małe grzeszki bądź coś pikantnego to robię właśnie te nuggetsy! 🙂

Składniki 

  • 1 kalafior średniej wielkości (ok.500-600g)
  • 200ml wody 
  • 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek
  • 3 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej Schar (albo mąki z cieciorki bądź pszennej bio)
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego czosnku, ½ łyżeczki suszonej papryki (ostrej), ½ łyżeczki suszonych pomidorów (zioła toskańskie – opcjonalnie), ½ łyżeczki soli
  • 6-7 łyżek dmuchanego ryżu brązowego
  • olej albo oliwa z oliwek – do polania nuggetsów
  • czarny/biały sezam, szczypiorek – do podania

Pikantny sos

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bezglutenowej mąki uniwersalnej schar
  • 1 łyżka octu jabłkowego albo ryżowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka wody (250ml)
  • 1 łyżka pasty gochujang (ostra pasta chili do kupienia online bądź w sklepach z orientalną kuchnią, można wymienić sos na sriracha – ilość pasty zależy od poziomu ostrości jaki lubisz) – można z niej zrezygnować i dołożyć np.1 łyżkę masła orzechowego ale wtedy trzeba dołożyć np.pieprz cayenne bądź suszoną paprykę ostrą dla zrównoważenia smaku

Sposób przygotowania

  1. Kalafior dzielimy na małe różyczki.  Jeżeli są duże różyczki to należy je przekroić na pół. Następnie kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego? >>)
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra i dół)
  3. Wszystkie składniki na panierkę łączymy ze sobą: woda, olej, mąka i przyprawy. Mieszamy trzepaczką / mikserem / w Thermomixie do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Ryż dmuchany delikatnie rozrabiamy w młynku do kawy / Thermomixie. Przekładamy do miski.
  5. Wykładamy papier do pieczenia na blachę. 
  6. Małe różyczki kalafiora wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy aby obtoczyć wszystkie różyczki w panierce. Następnie każdą różyczkę kalafiora obtaczamy w rozdrobnionym dmuchanym ryżu i kładziemy na papier do pieczenia w delikatnych odstępach od siebie. Polewamy oliwą z oliwek.
  7. Pieczemy przez ok.15-20min. lub do uzyskania złocistego koloru (kalafior powinien być miękki)
  8. W międzyczasie robimy sos: wszystkie składniki wkładamy do Thermomixa bądź blendera o dużej mocy i blendujemy na gładka masę. Przelewamy sos na głęboka patelnie (tak aby pomieściła później upieczone nuggetsy) i gotujemy aż zgęstnieje.
  9. Upieczone nuggetsy wrzucamy do sosu i delikatnie mieszamy aby nie połamać kalafiora.
  10. Przekładamy do miski i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *