Bezglutenowa pizza bianca z pomidorem i serem buratta. Poezja! Troszkę inaczej podana ale świetnie komponuję się z pomidorową sałatką. Ciasto można rozwałkować na bardzo cieniutkie bądź na grubsze z rantem. Ja wypróbowałam te drugą opcję i powiem szczerze, że bomba! Wyszła mięciutka i przepyszna 🙂
Składniki
- Ciasto na bezglutenowa pizze – przepis >>
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 2 duże garści świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 1 szt.sera mozzarella
- 1 szt. sera burrata
- 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
- Do miski wrzucamy pokrojone świeże liście bazylii, cienkie plasterki, tartą skórkę z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy i odstawiamy.
- Wyrabiamy ciasto według mojego przepisu.
- Nagrzewamy piekarnik 180C (termoobieg)
- Surowe ciasto z pizzy kładziemy na papier do pieczenia i na blachę. Jeżeli używasz mascarpone to rozsmarowujemy na cieście, następnie kładziemy ząbek przeciśnięty przez praskę i rozsmarowujemy. Jeżeli nie używasz mascarpone to sam czosnek rozsmarowujemy.
- Następnie rozrywamy w palcach mozzarellę i kładziemy na wierzch pizzy. Polewamy całość 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Pieczemy ok.20min – do momentu aż lekko się zarumieni.
- Wyciągamy z piekarnika i kładziemy na nią przygotowane wcześniej pomidorki oraz burattę.
Znajdź mnie na:
(Visited 139 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz