Pizza bianca z pomidorem i burattą (gf)

Bezglutenowa pizza bianca z pomidorem i serem buratta. Poezja! Troszkę inaczej podana ale świetnie komponuję się z pomidorową sałatką. Ciasto można rozwałkować na bardzo cieniutkie bądź na grubsze z rantem. Ja wypróbowałam te drugą opcję i powiem szczerze, że bomba! Wyszła mięciutka i przepyszna 🙂

Składniki

  • Ciasto na bezglutenowa pizze – przepis >>
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże garści świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • 1 szt.sera mozzarella
  • 1 szt. sera burrata
  • 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Do miski wrzucamy pokrojone świeże liście bazylii, cienkie plasterki, tartą skórkę z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy i odstawiamy.
  3. Wyrabiamy ciasto według mojego przepisu.
  4. Nagrzewamy piekarnik 180C (termoobieg)
  5. Surowe ciasto z pizzy kładziemy na papier do pieczenia i na blachę. Jeżeli używasz mascarpone to rozsmarowujemy na cieście, następnie kładziemy ząbek przeciśnięty przez praskę i rozsmarowujemy. Jeżeli nie używasz mascarpone to sam czosnek rozsmarowujemy.
  6. Następnie rozrywamy w palcach mozzarellę i kładziemy na wierzch pizzy. Polewamy całość 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  7. Pieczemy ok.20min – do momentu aż lekko się zarumieni.
  8. Wyciągamy z piekarnika i kładziemy na nią przygotowane wcześniej pomidorki oraz burattę.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *