Bezglutenowa pizza na cienkim spodzie. Podaj z ulubionymi dodatkami. Można ją zrobić jako dwie mniejsze, kilka mini pizzerek albo jedną wiekszą. Jest dosłownie przepyszna i pożywna (ta porcja wystarczyła dla naszej całej 3 osobowej rodziny!) 🙂
Składniki
- 150g suchej, białej kaszy quinoa
- 1 łyżka oliwy z oliwek albo innego oleju
- 40ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- dodatki: 1 szt.mozzarela, parmezan do posypania (sery mogą być wegańskie albo można z nich zrezygnować), kilka łyżek ulubionego domowego pesto
- sos do pizzy: 4 łyżki krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka suszonej bazylii albo oregano (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Kaszę quinoa zalewamy zimną wodą tak aby przykryć całą kaszę (ok.5cm powyżej). Najlepiej na całą noc albo min.3h. Wylewamy wodę i przepłukujemy kaszę pod bieżącą wodą.
- Składniki na sos mieszamy i zostawiamy.
- Następnie umieszczamy wszystkie składniki na ciasto (namoczona kasza, woda, oliwa, sól i suszony czosnek) w pojemniku i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Świetnie się sprawdzi blender ręczny.
- Nagrzewamy piekarnik: 180C, termoobieg.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy masę z quinoa. Tworzymy jeden większy kształt bądź mniejsze w zależności od preferencji. Wkładamy do piekarnika.
- Podpiekamy spód ok.15min.
- Wyciągamy i nakładamy po całym wierzchu sos pomidorowy a następnie ulubione dodatki.
- Następnie pieczemy ok.15min. aż do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakuję na ciepło jednak można zjeść również na zimno 😉 smacznego!
Znajdź mnie na:
(Visited 116 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz