Pizza na spodzie z kaszy quinoa (gf)

Bezglutenowa pizza na cienkim spodzie. Podaj z ulubionymi dodatkami. Można ją zrobić jako dwie mniejsze, kilka mini pizzerek albo jedną wiekszą. Jest dosłownie przepyszna i pożywna (ta porcja wystarczyła dla naszej całej 3 osobowej rodziny!) 🙂

Składniki

  • 150g suchej, białej kaszy quinoa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek albo innego oleju
  • 40ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • dodatki: 1 szt.mozzarela, parmezan do posypania (sery mogą być wegańskie albo można z nich zrezygnować), kilka łyżek ulubionego domowego pesto
  • sos do pizzy: 4 łyżki krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka suszonej bazylii albo oregano (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Kaszę quinoa zalewamy zimną wodą tak aby przykryć całą kaszę (ok.5cm powyżej). Najlepiej na całą noc albo min.3h. Wylewamy wodę i przepłukujemy kaszę pod bieżącą wodą.
  2. Składniki na sos mieszamy i zostawiamy.
  3. Następnie umieszczamy wszystkie składniki na ciasto (namoczona kasza, woda, oliwa, sól i suszony czosnek) w pojemniku i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Świetnie się sprawdzi blender ręczny.
  4. Nagrzewamy piekarnik: 180C, termoobieg.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy masę z quinoa. Tworzymy jeden większy kształt bądź mniejsze w zależności od preferencji. Wkładamy do piekarnika.
  6. Podpiekamy spód ok.15min.
  7. Wyciągamy i nakładamy po całym wierzchu sos pomidorowy a następnie ulubione dodatki.
  8. Następnie pieczemy ok.15min. aż do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakuję na ciepło jednak można zjeść również na zimno 😉 smacznego!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *