Pizza z cukinii na patelni (gf)

Placek z cukinii? Pizza na patelni? Można to danie nazwać różnie! Jedno jest pewne – jest szaleńczo proste w przygotowaniu i mega smaczne! Przekonajcie się o tym 🙂

Składniki

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • 1 jajko
  • 1 garść świeżej natki pietruszki albo świeżych ziół
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatki: mozzarella, pomidorki, garść szpinaku

Sposób przygotowania

  1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Zostawiamy.
  2. Siekamy drobno świeże zioła.
  3. Myjemy dodatki: szpinak, pomidorki. A następnie wycieramy ręcznikiem papierowym.
  4. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki.
  5. Dłońmi odcedzamy cukinie.
  6. Do miski wrzucamy jajko i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy odcedzoną cukinie, zioła oraz mąkę. Mieszamy do połączenia.
  7. Na patelni dodajemy 1 łyżeczkę masła klarowanego i wykładamy masę.
  8. Smażymy bardzo mocno i delikatnie przewracamy (możne to zrobić bezdotykowo tak jak naleśniki, przewracanie w powietrzu ;))
  9. Smażymy z drugiej strony a na wierzch kładziemy: szpinak, pokrojone pomidorki oraz mozzarellę. Przykrywamy i zostawiamy na 3min.
  10. Posypujemy solą i pieprzem przed podaniem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *