Placek z cukinii? Pizza na patelni? Można to danie nazwać różnie! Jedno jest pewne – jest szaleńczo proste w przygotowaniu i mega smaczne! Przekonajcie się o tym 🙂
Składniki
- 1 cukinia średniej wielkości
- 2 łyżki mąki bezglutenowej
- 1 jajko
- 1 garść świeżej natki pietruszki albo świeżych ziół
- sól, pieprz do smaku
- dodatki: mozzarella, pomidorki, garść szpinaku
Sposób przygotowania
- Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Zostawiamy.
- Siekamy drobno świeże zioła.
- Myjemy dodatki: szpinak, pomidorki. A następnie wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Kroimy pomidory na mniejsze kawałki.
- Dłońmi odcedzamy cukinie.
- Do miski wrzucamy jajko i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy odcedzoną cukinie, zioła oraz mąkę. Mieszamy do połączenia.
- Na patelni dodajemy 1 łyżeczkę masła klarowanego i wykładamy masę.
- Smażymy bardzo mocno i delikatnie przewracamy (możne to zrobić bezdotykowo tak jak naleśniki, przewracanie w powietrzu ;))
- Smażymy z drugiej strony a na wierzch kładziemy: szpinak, pokrojone pomidorki oraz mozzarellę. Przykrywamy i zostawiamy na 3min.
- Posypujemy solą i pieprzem przed podaniem.
Znajdź mnie na:
(Visited 89 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz